Завершено перший етап реалізації проєкту в межах РЛП «Надсянський», який фінансується Фондом збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина)

РЛП «Надсянський» завершив реалізацію першого етапу гранту «Громадська оцінка вирішення проблем збереження природи і сталого розвитку природоохоронних територій в Українських Карпатах» в межах своїх територій, який надано Фондом збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина).

Реалізація проєкту зумовлена потребою з’ясування громадської думки щодо оцінки стану вирішення проблем збереження природи і сталого розвитку на природоохоронних територіях в межах Українських Карпат. Зокрема, здійснено анкетування представників органів місцевого самоврядування, лісогосподарських підприємств, працівників освітніх установ, підприємців та інших місцевих мешканців.

Анкети включають питання спрямовані на вивчення думки громадськості щодо впливу функціонування природоохоронних територій на вирішення проблем місцевого населення стосовно створення нових місць праці та нових видів економічної діяльності пов’язаних з функціонуванням природоохоронних територій.

РЛП «Надсянський» розпочав аналіз зібраних відповідей, а результати оцінки громадської думки дадуть розуміння яким чином працювати з місцевим населенням та громадами в питаннях збереження біорізноманіття, та як співпрацювати в напрямку використання переваг природоохоронних територій, зокрема і залучення нових грантових коштів – повідомляє Оксана Марискевич, член виконавчого комітету від України в Фонді збереження біорізноманіття Карпат (Словаччина).

Також Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів, зазначає, що присутність природоохоронних територій сприяє вирішенню соціально-економічних проблем, розширення кола самозайнятого населення через реалізацію продукції особистого підсобного господарства, відродженню, збереженню й розвитку місцевих народних промислів, пам’яток історико-культурної спадщини, що не може не додавати плюсів таким територіям.

 

Довідково:

До участі у реалізації проєкту «Громадська оцінка вирішення проблем збереження природи і сталого розвитку природоохоронних територій в Українських Карпатах» для порівняння вибрано шість об’єктів локалізованих в Українських Карпатах, які відрізняються як за формами охорони (національні природні та регіональні ландшафтні парки) так і за часом створення :

  • – Карпатський національний природний парк (1980);
  • – регіональний ландшафтний парк «Надсянський» (1997);
  • – Ужанський національний природний парк (1999);
  • – національний природний парк «Сколівські Бескиди» (1999);
  • – національний природний парк «Гуцульщина» (2002);
  • – національний природний парк «Бойківщина» (2019).

Також варто зазначити, що регіональний ландшафтний парк «Надсянський» та Ужанський національний природний парк входять до складу МРБ «Східні Карпати», а участь місцевих громад у діяльності резерватів біосфери є ключовою під час оцінки їх логістичної функції.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь