Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у березні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

У березні найнижча якість води виявлена:

– у р. Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, важких металів, пестицидів, летких вуглеводнів;

– у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом органічних і біогенних речовин;

– у р. Свиня нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин;

–  р. Марунька нижче м. Винники – за вмістом органічних і біогенних речовин.

Порівняно з попереднім звітним періодом (лютий 2024 р.) покращилася якість води у р. Вишня,  р. Блех у р. Західний Буг на ділянці с. Старий Добротвір.

За цей період погіршилася якість води у р. Полтва, р. Золочівка, р. Малехівка, р. Марунька, р. Свиня, р. Рата, р. Шкло.

Якість води в інших річках суттєво не змінилася.

«Для покращення якості води необхідні активні кроки у вирішенні проблеми забруднення річок стічними водами» – зазначила Оксана Війтик – т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, – «Реалізація заходів з будівництва/реконструкції очисних споруд  Львівської області, зокрема модернізація очисних споруд міста Львова та каналізування населених пунктів області забезпечать усунення забруднення неочищеними стічними водами річок, що у свою чергу покращить їх якість води».

Зазначимо, що детальну інформацію про поверхневі води України можна знайти на створеній Державним агентством водних ресурсів карті «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» за посиланням: http://monitoring.davr.gov.ua/EcoWaterMon/GDKMap/Index

Також на сайті ЕкоЗагроза (https://ecozagroza.gov.ua/map?layer=water_resource) працює безкоштовна послуга – моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів за хімічними показниками, де  відображається інформація щодо оцінки води у визначених пунктах спостережень.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь