Відбулося засідання круглого столу на тему:«Малі гідроелектростанції. Перспективи та загрози»

Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації повідомляє, що 10 жовтня 2014 року відбулося засідання круглого  столу: «Малі гідроелектростанції. Перспективи та загрози». У заході взяли участь заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак, директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Олексій Балицький, начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Роман Дасюк, директор департаменту екології та природних ресурсів Івано–Франківської облдержадміністрації Віктор Клід, голова постійної комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності і розвитку підприємництва Львівської обласної ради Тарас Федак, представники Старосамбірської, Стрийської, Сколівської та Турківської райдержадміністрацій, провідні науковці, керівники громадських організацій та підприємств Львівщини.

На засіданні «круглого столу» обговорювали доцільність будівництва малих ГЕС на території Карпатського регіону та Львівської області.

 

Президент асоціації «ПЕК Львівщини» Ярослав Шпак, а також представники підприємств, що займаються розвитком відновлювальної гідроенергетики доповіли про доцільність використання природнього потенціалу водних ресурсів для виробництва електроенергії. Зокрема наголосили на перевагах малої гідроенергетики, а саме:

  – виробляється електрична енергія без використання органічного (газ, нафта, вугілля) палива, запаси якого постійно зменшуються і ціна на нього зростає;
  – зменшуються викиди шкідливих та тепличних газів, які мають негативний  вплив на клімат Землі;
  – підвищується надійність електропостачання споживачів регіону: зменшуються технологічні витрати електроенергії на передачу;
  – створюються нові робочі місця, збільшуються надходження до бюджету.

 

Директор департаменту екології Івано-Франківської облдержадміністрації розповів про досвід та негативні наслідки від діяльності малих ГЕС на території області.

 

В свою чергу представники екологічних громадських організацій звернули увагу на такі основні фактори негативного впливу малих ГЕС на довкілля: 
   – вплив на біорізноманіття, зокрема через фрагментації річкових екосистем, знищення середовища існування видів фауни і флори;
   – вплив на геологічне середовище, що спричиняє до активізації негативних екзогенних геологічних процесів, таких як активізації ерозії, зміни у перенесенні і накопичення наносів, зсуви, підняття та падіння існуючих рівнів ґрунтових вод у зоні впливу ГЕС;
   – вплив на гідрологічне середовище, зокрема, через зміни гідрологічних режимів річок – кисневого і температурного режиму, водного режиму (включно із проходженням повеней і паводків), зміни рівнів забруднення водних об’єкті тощо;
   – вплив на соціальне середовище, зокрема, через унеможливлення розвитку окремих видів альтернативної економічної діяльності громад (наприклад, туризму), зміни в умовах життя і господарювання, зміни у свідомості населення, спричинені руйнуванням традиційного середовища існування тощо.

 

За підсумками круглого столу директор департаменту екології та природних ресурсів Олексій Балицький зазначив, що використання потенціалу гірських річок для виробництва електроенергії не повинно завдавати шкоди навколишньому середовищу. Тому виникає необхідність детального вивчення можливості будівництва малих ГЕС на Львівщині.

 

За результатами обговорення було вирішено про необхідність створення системи критеріїв, які визначатимуть можливість будівництва малих ГЕС в регіоні. Для узагальнення та визначення вищезгаданих критеріїв учасники круглого столу повинні надати в департамент екології та природних ресурсів свої пропозиції.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь