Остап Семерак: «Протягом першого місяця Єдиним реєстром із ОВД скористалося понад 30 суб’єктів господарювання»

Із 18 грудня 2017 року, коли в Україні набув чинності ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля та запрацював Єдиний реєстр із ОВД, надійшли дані від 30 суб’єктів господарювання із різних регіонів України, чиї проекти проходять стадію планування. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, підбиваючи підсумки роботи реєстру за перший місяць.

Відповідно до Закону, підприємства тепер мають отримувати висновок з оцінки впливу на довкілля замість висновку державної екологічної експертизи.

«Місяць тому, 18 грудня, в Україні запроваджено європейську оцінку впливу на довкілля. Даний механізм ідентичний тому, що працює в країнах Європейського Союзу. Цього ж дня ми запустили Єдиний реєстр із ОВД, яким уже скористалося понад три десятки суб’єктів господарювання, подавши в електронному вигляді документи, необхідні для отримання висновку з ОВД», – сказав Остап Семерак.

Поки що реєстр працює у тестовому режимі. Перші пілотні проекти щодо розгляду справ з ОВД будуть здійснюватися за міжнародної технічної допомоги, зокрема у співпраці з проектом ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA) та Програмою розвитку ООН в Україні.

«Важливо, що реєстр обмежив контакт чиновника з суб’єктом господарювання, тобто мінімізував корупційні прояви, на які скаржилися і активісти, і бізнес, який хоче працювати за правилами. Сподіваюся, що скоро ми повністю завершимо проведення тестування. Скарг на технічні недоліки цього порталу поки що не надходило», – резюмував Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він нагадав, що при Мінприроди також працює телефонна гаряча лінія з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД. Ознайомитися із Єдиним реєстром можна за посиланнямhttp://eia.menr.gov.ua

Довідково: 18 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», який запровадив в Україні європейську модель екологічної оцінки відповідно до вимог Директиви 2011/92/ЄС та забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Договору про Енергетичне Співтовариство, природоохоронних угод ЄЕК ООН тощо. Він також дозволяє громадськості на ранніх стадіях брати участь в обговоренні планованої діяльності шляхом формування переліку питань, які будуть досліджуватися під час ОВД, впливати на вибір альтернативного місця здійснення планованої діяльності, а також на впровадження заходів, які зменшуватимуть вплив такої діяльності на довкілля.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь