Стратегічна екологічна оцінка документів державного планування органів місцевого самоврядування

Стратегічна екологічна оцінка – процедура визначення, опису та оцінювання наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виправданих альтернатив, розроблення заходів із запобігання, зменшення та пом’якшення можливих негативних наслідків, яка включає визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки, складання звіту про стратегічну екологічну оцінку, проведення громадського обговорення та консультацій

Стратегічна екологічна оцінка є не лише формальним документом, який вимагається законодавством. Якісна стратегічна екологічна оцінка є хорошим підґрунтям наприклад для впровадження органами місцевого самоврядування заходів реалізації стратегії розвитку громад, у тому числі під час підготовки проєктних заявок для залучення зовнішнього фінансування.

Адже стратегічна екологічна оцінка допомагає при розгляді альтернатив і пошуку взаємовигідних рішень, дає можливість на ранній стадії врахувати думки всіх зацікавлених осіб.

Завдяки стратегічній екологічній оцінці процес прийняття рішень більше зорієнтований на збалансований розвиток та сприяє загальній прозорості розробки стратегій розвитку громад.

Департамент наголошує, що розробка стратегічної екологічної оцінки не потребує залучення жодних сертифікованих/ліцензованих спеціалістів чи компаній. До роботи з стратегічної екологічної оцінки рекомендуємо залучати фахівців у галузі екології, географії, ґрунтознавства які працюють в органі місцевого самоврядування.

Т.в.о. директора департаменту Оксана Війтик зазначила: «Якісне проведення стратегічної екологічної оцінки дає можливість ухвалювати оптимальні рішення з огляду на економічні, соціальні та екологічні принципи та пріоритети та його подальше впровадження.

Значну роль під час проведення стратегічної екологічної оцінки відіграє широке залучення громадськості, що є запорукою збалансованості та ефективності прийняття рішень та подальшого впровадження їх у життя.

Залучення всіх зацікавлених сторін до розробки стратегічних планувальних документів для розвитку громад формує відповідальне громадське суспільство».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь