Стратегічна ціль повоєнного відновлення та роль ОВД, СЕО у відновленні екологічного балансу в довкіллі

Відновлення інфраструктури України в теперішніх реаліях має відбуватися із забезпеченням максимального балансу економічних, соціальних і екологічних інтересів. Процедура оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки є тим інструментом, що дозволяє віднайти цей баланс.

Пошкодження промислових інфраструктурних об’єктів – це не лише втрата для України, це і шанс відбудувати державу на засадах найкращих технологій, які сприятимуть швидшому відновленню кращого стану довкілля.

Важливим етап для відбудови держави та сприянню швидкому відновленню кращого стану довкілля є реалізація плану відновлення України.

Ключові можливості плану є:
– Відновлення зруйнованої інфраструктури та структурна перебудова економіки на основі чистих, низьковуглецевих та енергоефективних технологіях, інтеграція до промислових альянсів ЄС та участь у нових виробничих ланцюгах;
– Залучення міжнародної фінансової допомоги, зеленого фінансування та інвестицій для заходів з запобігання та адаптації до зміни клімату, побудови циркулярної економіки та збереження довкілля;
– Перехід до збалансованого природокористування, збереження та відновлення природної спадщини;
– Розвиток ринку критичної мінеральної сировини;
– Досягнення відповідності екологічного законодавства законодавству ЄС;
– Високий рівень політичної, фінансової та технічної підтримки з боку ЄС;
– Реформа державного управління як основа для реалізації інших реформ у галузі, наскрізності екологічної політики в економіці та політиці та забезпечення зеленого курсу відновлення країни.

Згідно Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» вище наведений план має пройти стратегічну екологічну оцінку.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь