Площу природно-заповідного фонду Львівщини збільшено на понад 9000 га!

Президент України підписав укази, якими створено об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення на території Львівщини.
Завдяки Указам Президента України «Про створення національного природного парку “Королівські Бескиди”» та «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення» забезпечено збереження природного біорізноманіття – відтак створено національний природний парк «Королівські Бескиди» площею 8997 га в межах Старосамбірського району, парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Адамівка» площею 54,46 га у м.Трускавець та ботанічний заказник загальнодержавного значення «Долина ірисів» орієнтовною площею 20,0 га в межах Розвадівської ОТГ.
Створення об’єктів природно-заповідного фонду забезпечить:
• збереження цінних природних комплексів, видів флори і фауни, які занесено до Червоної книги України;
• збереження визначних та цінних зразків паркового будівництва з колекцією деревних аборигенних та інтродукованих видів рослин і джерелами мінеральних вод;
• підтримання екологічного балансу регіону та покращення стану навколишнього середовища;
• зниження негативного антропогенного впливу на довкілля;
• розвиток рекреаційного потенціалу та збереження історико-культурної спадщини Львівщини;
• проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів.
Проєкти створення природоохоронних територій розроблялися науковцями Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного лісотехнічного університету України.
Щиро вітаємо всіх причетних і всіх, хто вболіває за довкілля, зокрема, хочемо подякувати за пророблену титанічну працю, сприяння та співпрацю під час створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду Денису Шмигалю, Максиму Козицькому, Олександру Ганущину, Тетяні Терлецькій, Олексію Балицькому, Юрію Бучку, Руслану Гречанику, Володимиру Мельнику, Миколі Гожану, Андрію Сенюку, Ігорю Треничу, Анастасії Драпалюк, Інесі Шемелинець, Оксані Війтик, Лідії Тасенкевич, Мирославі Сороці, Ігорю Пацурі, Василю Лавному, Роману Сидору, Назарію Стемпіцькому, Іванні Сторожук, Старосамбірському ДЛГП «Галсільліс» ОКС ЛГП «Галсільліс», Старосамбірській районній раді, Старосамбірській районній державній адміністрації, Розвадівській ОТГ, Львівській обласній раді, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Львівському національному університету імені Івана Франка та Національному лісотехнічному університету та всім хто долучився.
Варто зазначити, що адміністрація Національного природного парку «Королівські Бескиди» підпорядковуватиметься Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України та фінансуватиметься за кошти державного бюджету.

З Указами Президента України маожна ознайомитися за посиланням:
https://cutt.ly/QhlbIaZ
https://cutt.ly/JhlbSCr

Довідково:
НПП «Королівські Бескиди» – національний природний парк, який створено з метою забезпечення стабільності екологічної ситуації на території, обмеження антропогенного навантаження на природні комплекси, збереження та відновлення структури природних комплексів, охорони типових та унікальних фітоценозів, збереження історичної та культурної спадщини регіону, розвитку туристичного і рекреаційного потенціалу області. Площа парку – 8997 га. Парк розташований у Старосамбірському районі Львівської області (в межах території Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс»).


Ботанічний заказник «Долина ірисів» – заказник, що створено з метою збереження біологічного різноманіття як невід’ємної частини і найважливішої умови функціонування стабільної екосистеми, зокрема, унікальної популяції півників сибірських (Iris sibirica L.), а також інших видів занесених до Червоної книги України, у тому числі рябчик шаховий (Frittilaria meleagris L.), пізньоцвіт осінній (Colchicum autumnale L.), осока Девелла (Carex davalliana Smith). Площа заказника – 20,0 га. Розташований на території Розвадівської ОТГ, поблизу с.Надітичі Миколаївського району Львівської області.


Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Адамівка», парк, який створено на місці існуючого парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Курортний парк» для використання у наукових, культурно-пізнавальних та рекреаційних цілях, з метою збереження визначних та цінних рослинних угрупувань, збереження біорізноманіття аборигенних та інтродукованих видів дерев і кущів, зразків паркового будівництва з колекцією деревних аборигенних та інтродукованих видів рослин і джерелами мінеральних вод, охорони рідкісних видів місцевої флори, підтримання екологічного балансу регіону, удосконалення природоохоронної зони в межах міста, відновлення стійкості урбанізованих екосистем, поєднання розвитку природно-заповідних територій та екологічного туризму. Площа ППСПМ – 54,46 га. Розташований у центральній частині м.Трускавець.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь