Яворівський НПП кличе в гості милуватися краєвидами Розточанського краю

Пройтись пагорбами Головного Європейського вододілу, помилуватись блакиттю численних озер, «послухати» диво-мелодію розточанського лісу запрошує адміністрація Яворівського НПП гостей та жителів Львівщини.


Сьогодні розповімо про однойменну еколого-пізнавальну стежку «Головним Європейським вододілом» протяжністю 4,5 км, яка дає змогу мандрувати по так званому “хребті” де започатковують свій рух річки регіону Розточчя та несуть води в басейн Чорного і Балтійського морів.


Мандруючи цим маршрутом в далині проглядаються поселення притаманні цьому регіону за схемою: двір – дворище – урочище – присілок – село – громада, яка походить від давньоруської дворищевої системи сільських поселень. Саме такі поселення територію «між двох морів», згадував і німецький мандрівник Ульріх Вердум (1671 р.), який відзначав будинки, вікна яких замість шибок були затягнені риб’ячими міхурами.
Вододіл Розточчя одночасно був відвічними шляхами сполучень сталими магістралями, якими проходили торговельні шляхи. В XVII-XVIII ст. вододіл перетинав «королівський тракт» – важливий історичний шлях зі Львова до Варшави.
Завдяки вододільному розташуванню Розточчя є важливою геологічною, кліматичною, флористичною та фауністичною межею в Європі. Положення Розточчя на стику трьох флористичних областей – Карпат, Полісся та Поділля зумовило надзвичайну різноманітність видового складу флори і фауни

Поміж усього природного різнобарв’я в кінці маршруту в урочищі Мочари знаходиться відпочинковий осередок «Оселя Розточчя», де на Розточанських пагорбах випасаються коні, нащадки диких коней тарпанів, на яких можна проїхатись верхи, чи просто «поспілкуватись»… Також тут діє проєкт «В гостях у пасічника», де гостям запропонують «сон на бджолах» та бджоло продукти
Детальніше про унікальні природні надбання, про анонси та події в межах Яворівського національного парку на їх сторінці у фейсбук.
Михайло Біляк, директор Яворівського національного природного парку зазначає, що територія парку – це унікальний куточок Львівщини, який не залишає відвідувачів без гарних вражень, спогадів, мрій та сподівань повернутись сюди ще не раз!

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь