Богдан Матолич: Сподіваюсь, цього року вдасться профінансувати обласну програму екологічних заходів в повному обсязі

Начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області Богдан Матолич про Програму першочергових екологічних заходів, прийняту Львівською обрадою на 2009 рік.

 

Львівська обласна рада на минулому засіданні затвердила Програму першочергових екологічних заходів, які будуть фінансуватися з обласного бюджету у 2009 році. Що це за заходи і чи вплине фінансова-економічна криза на їх виконання?  

 

Як це не парадоксально, в період економічної кризи екологічна ситуація в цілому демонструє тенденцію до покращення. Адже закриття чи зупинка підприємств призводить до зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу, її забруднення. Економічна криза також стимулює і пожвавлює інтерес до переробки відходів та використання вторинної сировини у виробництві. Проте криза має й інший бік – зменшення фінансування на природоохоронні заходи. Хоча, сподіваюся, цього не станеться. Головним чином завдяки тому, що цього року діє новий закон про розподіл коштів із загального Екологічного фонду.

 

Першочергові природоохоронні заходи, які прийняла Львівська облрада, є складовою обласного бюджету. Кошти на їх виконання формуються за рахунок збору до загального Екологічного фонду. Останній, нагадаю, має три рівні: державний, обласний і місцевий. Цього року кошти Екологічного фонду розподіляються між цими трьома рівнями за новою схемою. Якщо минулого року з загального фонду в державний йшло 60% коштів, то цього року – тільки 30%. Тобто 70% коштів залишається в регіонах. Такий розподіл передбачено Законом про бюджет на 2009 рік.

 

Однак на Львівщині цього року є ще одне нововведення: у місті Львові залишиться 100% коштів, зібраних у загальний природоохоронний фонд. Так прописано в законі, щоб містам, де буде проходити Євро-2012, цей збір залишили.

 

Тому в цілому, з врахуванням цих двох нововведень, в обласному екологічному фонді залишиться не 70%, а приблизно 50% зібраних коштів, а 20% – перейде до міста Львів.

 

Пріоритети програми першочергових екологічних заходів, і, відповідно, порядок використання коштів обласного екологічного фонду чітко виписані в Положенні, яке затвердила обласна рада ще у 2005 році. Цей документ передбачає, що екологічні гроші розподіляються по семи напрямках. Це – розробка екологічних програм, будівництво очисних споруд, будівництво полігонів ТПВ, здійснення заходів, пов’язаних з відтворенням та охороною ресурсів, проведення робіт щодо впорядкування та охорони заповідних територій, просвітницька робота, видавнича діяльність, моніторингові спостереження і т.д.

 

За роки, відколи заснований і діє Екологічний фонд, вже склалася певна традиція та сформувалися пропорції розподілу коштів між цими напрямками. Тому у 2009 році, як і в попередні роки, найбільше коштів призначено на здійснення системних заходів, спрямованих на зниження впливу забруднення довкілля. Сюди входить будівництво і реконструкція каналізаційних систем, очисних споруд, і будівництво, реконструкція та облаштування полігонів твердих побутових відходів, а також всі інші заходи, пов’язані із переробкою та зберіганням відходів. Приблизно з усіх коштів, призначених на екологічну програму, а вона була затверджена облрадою на цей рік у сумі 10 млн. грн., до 60% йде саме на ці заходи.На другому місці – проведення робіт щодо впорядкування заповідних територій і заходів, пов’язаних з відтворенням та охороною природних ресурсів. 

 

Як формується перелік першочергових екологічних заходів?

 

Згідно з Положенням, до Держуправління повинні звернутися виконавці чи замовники конкретного заходу з фінансовим запитом. І ми на цей фінансовий запит повинні дати екологічний висновок, що це дійсно екологічна проблема, і що, відповідно до тої частки фінансування, яка передбачається, цей захід дасть екологічний ефект. Держуправління приймає заявки до 30 жовтня, потім формує перелік тих, хто на нашу думку відповідає всім вимогам, і подає пропозицію на розгляд обласній державній адміністрації й обласній раді. Загалом минулого року заявок на фінансування у 2009 році поступило приблизно на суму 35 млн. грн., в той час, як я вже сказав, обласна програма першочергових екологічних заходів в 2009 році буде профінансована тільки на 10 млн. грн. Тому ми відібрали лище 61 заявку з тих близько 150, які поступили нам на розгляд.

 

Хотів би наголосити, що розпорядником коштів обласного екологічного фонду є Головне управління економіки Львівської ОДА. Також розпорядниками цих коштів виступають міські і районні бюджети, яким ці кошти надаються як субвенції. Виконавцями по тих заходах є держлісгоспи і лісогосподарські підприємства – по 15 заходах, міські ради – по 17 заходах, РДА і сільські ради – по 11. Також цими коштами розпоряджаються дирекції природозаповідних територій. І лише в частині, яка стосується регіональної проблематики, замовником коштів виступає Держуправління. Це стосується розробки екологічних програм, моніторингу довкілля, просвітницької роботи і видавничої діяльності. 

 

Які конкретно екологічні проблеми цього року будуть вирішуватися на Львівщині? 

 

Перше важливе завдання – це розробка регіональних екологічних програм. За останні три роки Держуправління виступило ініціатором розробки багатьох програм, які вже працюють: Програма поводження з побутовими відходами, Програма поводження з небезпечними і токсичними відходами, Програма моніторингу довкілля, Програма розвитку об’єктів і територій природозаповідного фонду і т.д.

 

На 2009 рік ми запланували розробку двох програм. Перша – Регіональна програма екологічної освіти. Її поява зумовлена не лише вимогами відповідної постанови Кабміну, але й численними зверненнями науковців. Друга – Програма скорочення викидів парникових газів, розробка якої викликана участю України у Кіотському протоколі. Відповідно до зобов’язань України по цій міжнародній угоді, кожен регіон повинен мати таку регіональну програму.

 

Цього року коштом обласного бджету буде проведена рекультивація залишкових прощ сірковидобувних ділянок на Яворівській сірці. Там залишилися свердловини, через які колись добувалася сірка, вони належно не запомпоновані і тому сірка виливається і забруднює довкілля. Отож буде проведений тампонаж цих свердловин.

 

Багато заявок цього року подали на роботи по реконструкції і будівництву очисних споруд та каналізацій. Але у остаочний перелік попали лише 15 об’єктів, в тому числі: ремонт очисних споруд в Кам’янко-Буському, каналізування у селі Зимна Вода, будівництво системи роздільної каналізації у Городку, каналізаційних мереж у смт. Великий Люблін, каналізації у с.Комарно Городоцького району, Брюховичах. Самборі, реконструкція очисних споруд у Пустомитах, Славсько, Моршині та ін. У першу чергу, ми брали до уваги ті об’єкти, які мають високу готовність і мають співфінансування, а також третій фактор, який нами враховувався при виборі – це екологічний ефект, тобто, щоб був закінчений певний етап, щоб ми знали, що очисні споруди на такому-то відрізку введені у дію.

 

У 2009 році продовжиться програма знешкодження пестицидів. На це в обласному бюджеті виділено мільйон гривень. За ці кошти будуть знешкоджені пестициди у трьох районах області (Жовківський, Сокальський і Яворівський). На цю програму цього року закладено також кошти в державному екологічному фонді, а також вже почала працювати грантова програма Євросоюза. Це дало нам можливість вже у квітні розпочати вивозити пестициди з Львівщини.

 

Якщо говорити про полігони ТПВ, то з обласного бюджету цього року будуть виділені кошти на роботи по будівництву чотирьох полігонів: у Червонограді, Рава-Руській, Камянка-Буській та Буську – тобто тих, які мають високі шанси буди введеними в дію у найближчий час.

 

15 заходів закладено у обласну програму в розділі «Роботи щодо впорядкування та охорони природно-заповідних територій». Вони враховують, по-перше, фінансування вирішення проблем, які виникли на територіях державного значення. До того ж передбачено роботи з облаштування трьох ландшафтних парків, які були утворені відповідно до минулорічного рішення Львівської облради, а саме – фінансування винесення меж в натуру територій цих природозаповідних об’єктів. Окрема категорія – це впорядкування парків, які є пам’ятками садово-паркового мистецтва і також різні роботи, пов’язані з лісовим господарством.

 

У 2009 році передбачено кошти на проведення постійного моніторингу загазованості у місті Борислав, моніторингу стану озокеритових шахт, а також моніторингу стану підприємств гірничої хімії в області. Також вже третій рік поспіль буде профінансована програма регіонального моніторингу стану навколишнього середовища, яка реалізується безпосередньо на замовлення Держуправління.

 

Щодо просвітницької роботи, то цього року Держуправління планує провести ряд міжнародних наукових конференцій разом з Екологічним форумом, який утворений на базі виставкового центру Лемберг. 

 

Чи не існує цього року загрози зриву екологічних програм через можливе невиконання плану поступлень до обласного бюджету? 

 

Вже сьогодні ми бачимо, що є недоїмка, окремі підприємства не сплачують внески до Екологічного фонду. Проте є резерв за рахунок перехідних коштів, які не були використані у 2008 році. Тому сподіваюсь, що цього року вдасться профінансувати обласну програму в повному обсязі. 

 

Останнім часом знову багато говорять про Грибовицьке сміттєзвалище. Жовківська райрада навіть прийняля рішення про можливе його закриття з 1 липня. 

 

Полігони ТВП, відповідно до законодавства України, є сферою відповідальності житлово-комунальних служб. Зона ж відповідальності екологів – це лише екологічні наслідки, пов’язані з діяльністю сміттєзвалищ.

 

Що стосується Грибовицького сміттєзвалища, то в нас є певні претензії до фірми «Гафса», яка зараз реалізує проект «Технічна рекультивація і дегазація» на цьому сміттєзвалищі.

 

Відповідно до проекту, вони повинні вирівняти поверхню сміттєзвалища, засипати там до півметра грунту і пробурити свердловини, звести їх у колектор і побудувати станцію для спалювання біогазу. Тобто провести так звану технічну рекультивацію. Після неї буде проводитися дійсно рекультивація: буде насипано ще до метра грунту, щоб там нормально могло відбуватися гниття і той газ, який утворюється при гнитті, трубами щоб виводився, щоб не було якоїсь небезпеки і забруднення.

 

Ця робота нині виконується. До свердловин і трубопроводів претензій немає. А от до технічної рекультивації в нас є претензії. Вона виконується не за проектом. Ми вже робили їм і зауваження, і висловлювали свої пропозиції. Сподіваємося, що вони будуть враховані, адже, згідно графіку, намічена здача об’єкту в експлуатацію в І половині 2009р.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь