Долучайтеся до підготовки Національної доповіді з імплементації Орхуської конвенції за 2021-2024 роки

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України триває підготовка Національної доповіді з імплементації Орхуської конвенції за 2021-2024 роки.

На порядку денному уряду України – підготовка Національної доповіді з імплементації Орхуської конвенції за період з 2021 по 2024 роки. Цей документ має величезне значення для усіх, хто цікавиться екологічними правами громадян і станом довкілля в Україні.

У підготовці доповіді велику увагу виділяється наступним аспектам:

  • – Підвищення прозорості екологічної інформації. Україна активно працює над тим, щоб інформація про стан довкілля була відкритою і доступною для всіх громадян;
  • – Участь громадськості в екологічних процесах. Завдяки новим платформам та ініціативам значно розширено можливості для громадської участі в обговоренні і прийнятті рішень, які стосуються локальних і національних екологічних питань;
  • – Доступ до правосуддя. Реформи в судовій системі та нові правові ініціативи дозволяють громадянам ефективніше захищати свої екологічні права.

«Завдання, яке стоїть перед Україною на шляху до підвищення екологічних стандартів та забезпечення дотримання прав громадян на здорове довкілля, велике і складне. За останні чотири роки Україна зробила значні кроки у напрямку виконання зобов’язань за Конвенцією. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів активно працювало над покращенням механізмів взаємодії з громадськістю і забезпеченням доступу до екологічної інформації. Усі зацікавлені сторони, урядові агенції, неурядові організації та звичайні громадяни мають об’єднати зусилля для досягнення спільної мети – збереження і захисту нашого довкілля» – зазначає Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.
Представники громадськості можуть доєднатися до розробки нової доповіді та надіслати свої пропозиції у термін до 7 червня 2024 року на електронні адреси: koretska.r@mepr.gov.ua, luchko.k@mepr.gov.ua
Нагадуємо, Орхуська конвенція прийнята в 1998 році, та зобов’язує країни-учасниці забезпечити право громадськості на доступ до екологічної інформації, участь громадськості в прийнятті екологічних рішень та доступ до правосуддя у справах, що стосуються довкілля. Для України, яка ратифікувала Конвенцію в 1999 році, це важливо в контексті євроінтеграційних процесів та боротьби за демократичні стандарти.

З документом можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_015#Text

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь