У Львові посадили Дуби Шевченка з с. Будище на Черкащині

Від сьогодні у Скнилівському парку, що у Львові, ростимуть Дуби Шевченка.

В рамках екологічної акції «Дуби Шевченка об’єднують Україну» у парку, що розташований вздовж вулиці Щирецька у Львові висаджено 50 саджанців дуба, які пророщені з жолудів дерева, біля якого свої юні роки провів Тарас Шевченко, який за переказами місцевих жителів, ховав в дуплах дерев свої перші малюнки.

Саджанці дерев з малої Батьківщини Кобзаря є символом миру і національного духу, який все своє життя оспівував Шевченко, передані у різні куточки України та будуть висаджені найближчим часом.

Захід є частиною ініціативи Президента України «Зелена країна» і спрямована на підтримку збереження природи в Україні.

За інформацією Державної екологічної інспекції у Львівській області, яка виступила організатором акції, метою заходу є сприяння збереженню довкілля та національної єдності українського народу, а саджанці дуба є символом не лише сьогодення, а й майбутнього, що будується на спільних цінностях та об’єднанні.

До висаджування саджанців долучилися представники департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, Львівської міської ради та ЛКП «Скнилівок».

Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації зазначає, що така ініціатива – це крок на шляху до відновлення історичної пам’яті всіх українців. Тепер у Львові окрім Тарасової верби, яка росте у Стрийському парку, будуть зростати Тарасові дуби, які нагадуватимуть ще не одному поколінню про українського генія, який до сьогодні не дозволяє українству відступити від шляху національної ідентичності.

… І над криницею верба
Нагнулася як та журба
Далеко в самотній неволі.
Ставок, гребелька і вітряк
З-за гаю крилами махає.
І дуб зелений мов козак
Із гаю вийшов та й гуляє
Попід горою… (Т.Шевченко) 

 Нагадуємо, в рамках першого етапу акції «Дуби Шевченка єднають Україну», який відбувся у 2018 році, за участю департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації у м. Львів на території ботанічного саду загальнодержавного значення Національного лісотехнічного університету України висаджено саджанці дубів, які проросли з жолудів з Чернечої гори.

Нині на батьківщині Тараса Шевченка збереглося три дуби, які бачили дитинство митця. Двом із них уже більше тисячі років, ще одному – понад вісімсот.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь