Домівки для мандрівників: Зберігаємо перелітних птахів у наших містах та селах!

З весняним приходом природа оживає, а разом з нею повертаються перелітні птахи – це чудовий час для розвішування виготовлених власноруч шпаківень, синичників і дуплянок на деревах, стінах будівель чи стовпах, щоб створити затишне місце для пернатих мандрівників. Більше 60 видів птахів використовують штучні гніздівлі, найбільш відомі серед них: синиці, горобці, шпаки, мухоловки, ластівки, вільшанки, боривітри та сови.

Розвішування шпаківень, синичників і дуплянок є важливим екологічним заходом у створенні додаткових місць для гніздування. Це особливо актуально в місцях, де природні дупла відсутні. Шпаківні та синичники не складні у виготовленні, щодо дуплянок, то їх створення штучно може бути більш клопітким заняттям, проте є макети спеціальних конструкцій, що імітують природні дупла. 

Рекомендації щодо виготовлення та встановлення штучних гніздівель  можна знайти за посиланням (http://surl.li/smcjg). Також при виготовленні домівок для пташок рекомендуємо використовувати лише екологічно чисті матеріали, які не завдаватимуть шкоди своїм мешканцям та довкіллю. Крім того, важливо розміщувати домівки у безпечних місцях, подалі від автомобільних доріг та інших джерел небезпеки.

«Запрошуємо всіх зацікавлених доєднатися до створення та встановлення штучних гніздівель у садах, парках, біля будинків чи на присадибних ділянках. Це не лише сприятиме вивченню природи та поглибленню зв’язку з навколишнім середовищем, а й надасть можливість допомогти нашим пернатим друзям знайти безпечне місце для гніздування.» – зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Оксана Війтик.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь