На Львівщині знайшли нові осередки зростання шафрану Гейфеля, який занесено до Червоної книги України

В березні 2024 року в результаті кількаденних наукових обстежень лісів філії «Львівське лісове господарство» ДП «Ліси України», в Червоноградському районі неподалік хутора Рокитна с. Волиця (Двірцівська), с. Бутини та с. Куличків виявлено три нові осередки зростання реліктової малополіської популяції шафрану Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb.), занесеного до Червоної книги України на загальній площі понад 100 га. Ділянки, на яких ростуть ці рослини закартовані.

Наукові обстеження провели: Андрій Сенюк – начальник управління охорони природних ресурсів департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації разом з Лідією Тасєнкевич – доктором біологічних наук, професором, науковим куратором Гербарію Львівського національного університету  імені Івана Франка.

Андрій Сенюк розповів, що науковцями Національного лісотехнічного університету України і Львівського національного університету імені Івана Франка, та на підставі моніторингових обстежень, встановлено, що малополіська популяція шафрану Гейфеля розташована куртинно на площі орієнтовно 2000 га в межах шести лісництв філії «Львівське лісове господарство» ДП «Ліси України». Станом на сьогодні популяція потребує більш детальних обстежень, детальних картувань та термінового впровадження заходів з обмеження рубок лісу з метою охорони та збереження виду. Адже суцільні рубки головного користування та суцільні санітарні рубки лісу дуже негативно впливають на популяцію рослин, призводять до зміни умов освітлення та їх знищення.

Нагадуємо, що 21 травня 2019 року Львівська обласна рада, за поданням департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, прийняла рішення про створення ботанічного заказника місцевого значення «Двірцівський» площею 63,9 га з метою збереження унікальних осередків виду, занесеного до Червоної книги, який зберігся в цих місцях з часів історичних перебудов флори в межах чотирьох контурів лісових масивів Реклинецького лісництва Сокальського ДЛГП «Галсільліс» 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь