Запрошуємо долучитися до Робочої групи Міндовкілля для напрацювання законопроєкту «Про батареї та акумулятори»

Міндовкілля почало розробку законопроєкту ««Про батареї та акумулятори» та закликає учасників ринку долучитися до складу Робочої групи.

Учасники ринку можуть надіслати кандидатури для участі у Робочій групі на електронну пошту bannikova@mepr.gov.ua .  

Як зазначили у Міндовкіллі, європейське регулювання та сучасна модель управління відходами батарей та акумуляторів – важливий етап реформи, яка вже запущена в Україні. 

Відтак команда міністерства спільно з експертами проєкту APENA2 проаналізували ключові акти законодавства ЄС і підготували концепцію правового регулювання, яка буде закладена в основу законопроєкту. 

Розроблена концепція передбачає:

  • встановлення системи розширеної відповідальності виробника, за якої той, хто виготовив товар або випустив його на ринок, нестиме відповідальність за весь життєвий цикл виробу. 
  • можливість запровадження депозитної системи для споживачів – механізму, що успішно діє у ЄС. Це коли у вартість товару закладають суму депозиту, яка відшкодовується споживачу після використання  товару та повернення його виробнику вже як відходу. Такий інструмент дозволяє ефективніше збирати відходи для подальшого їх рециклювання. 

Т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик зазначає, що забруднення навколишнього середовища від відходів батарей та акумуляторів має серйозні наслідки, які можуть загрожувати як здоров’ю людей, так і екосистемам. Тому наші зусилля повинні бути направлені не лише на виконання вимог євроінтеграції, а й на активну боротьбу за покращення стану довкілля. Принцип «забруднювач платить» вже давно працює в європейських країнах, екоспільнота багато років ініціює впровадження розширеної відповідальності виробника в Україні. Впровадження ЗУ «Про батареї та акумулятори» дасть поштовх до зменшення обсягів накопичення необроблених відходів.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь