Що ми знаємо про атмосферне повітря?

Атмосферне повітря – основа існування всього живого. Це надважлива складова навколишнього природного середовища.

Щоденно людина споживає 15–16 кг повітря, що набагато більше за їжу та воду, і це перетворює атмосферне повітря на головний компонент виживання людини на Землі.

Захист атмосферного повітря, контроль за його показниками – запорука здорового й гармонійного життя людини та навколишнього природного середовища загалом.

Важливо знати, що основними забруднювачами атмосферного повітря Львівської області є автомобільний транспорт та підприємства енергетики і добувної промисловості.

В районах та містах, де розташовані підприємства з постачання електроенергії, газу, пари і кондиційованого повітря та підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів спостерігаються найвищі обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.   

Не меншим забруднювачем повітря та довкілля є автомобільний транспорт. Львівщина – західний регіон України, який має широко розвинене транспортне сполучення, в структурі якого функціонує автомобільний, тролейбусний, залізничний та повітряний транспорт. Через Львівську область проходять міжнародні транспортні шляхи, які з’єднують Україну з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною.

«Постійне збільшення інтенсивності руху автотранспорту призводить до прогресуючого зростання забруднення довкілля, особливо це відчувається у великих агломераціях. Скупчення громадського, приватного та транзитного вантажного автотранспорту все частіше призводить до перевищення гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі» – зазначає Оксана Війтик, т. в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Також нагадаємо, що у Львівській області розроблено «Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони», впровадження якої надасть можливість в режимі онлайн відслідковувати стан забруднення повітря та розробляти плани щодо поліпшення якості атмосферного повітря. А в часі війни такі дані моніторингу якості повітря допоможуть розрахувати втрати, завдані агресором.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь