У Львівській обласній раді прийняли рішення, що сприятимуть збереженню довкілля

За поданням Львівської обласної державної адміністрації депутати Львівської обласної ради під час чергового засідання, яке відбулося 27.02.2024, підтримали рішення щодо оголошення 5 об’єктів природно-заповідного фонду, зокрема:

  • пралісових пам’яток природи місцевого значення «Секул», «Багнувата», «Кичера Кропивина» та «Кийовець» площею 159,2 га в межах філії «Сколівське лісове господарство» ДП «Ліси України» та філії «Самбірське лісове господарство» ДП «Ліси України».
  • ботанічний заказник місцевого значення «Мокрий діл» площею 21,8 га в межах філії «Золочівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Зазначені природоохоронні об’єкти створено з метою збереження унікальних ділянок залишків корінних природних старовікових лісів, як середовища існування раритетного біорізноманіття в межах лісових господарств Львівщини та збереження єдиного місця зростання еритронія європейського (Erythronium dens-canis L.), який занесено до Червоної книги України з природоохоронним статусом виду: рідкісний.

Надання природоохоронного статусу сприятиме забезпеченню належного природоохоронного режиму, підтримання екологічного балансу території, підвищення екологічної свідомості населення та дозволить обмежити діяльність, яка б могла пошкодити чи знищити їх, а відтак і зберегти для майбутніх поколінь.

Також інформуємо, що депутатами підтримано рішення про збільшення заповідного урочища «Катина» на 4,0 га в межах філії «Самбірське лісове господарство» ДП «Ліси України» з метою збереження пралісових ділянок віком понад 130 років.

Вдячні науковцям ГО «Дунайсько-Карпатська програма», НПП «Північне Поділля» та Національного ботанічного саду ім..М.М. Гришка НАН УКраїни, які провели обстеження територій Львівщини і в порядку Закону України «Про природно-заповідний фонд України» клопотали про створення природоохоронних об’єктів з метою збереження цінних ділянок старовікових лісів та збереження видів, які занесено до Червоної книги України.

Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, нагадує, що території, які сьогодні стали об’єктами природно заповідного фонду не лише зберігають цінні природні ресурси, а й виконують важливу функцію для наукових досліджень та екологічної освіти. Також вірю, що ці території стануть місцем, де можуть поселитися червонокнижні птахи, такі як чорні лелеки, бо ареали їх поширення – це вікові насадження без антропогенного навантаження.

Нагадуємо, цього місяця в межах філії «Бродівське лісове господарство» ДП «Ліси України» виявлено місце гніздування чорного лелеки на дереві породи дуб віком близько 350 років, детальніше за посиланням: https://loda.gov.ua/news/93060

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь