Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у січні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р.Вісла.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну. 

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т.ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісла знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

У січні найнижча якість води виявлена:

– у р. Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, важких металів, пестицидів, летких вуглеводнів;

– у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом органічних і біогенних речовин;

– у р. Свиня нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин;  

–  р. Марунька нижче м. Винники – за вмістом важких металів, органічних і біогенних речовин. 

Порівняно з попереднім звітним періодом (грудень 2023 р.) покращилася якість води в р. Полтва, у р. Західний Буг на ділянці м. Буськ – с. Літовеж, р. Золочівка, р. Малехівка, р. Марунька, р. Завадівка, р. Блех. За цей період погіршилася якість води р. Шкло.

Якість води в інших річках суттєво не змінилася.

«Незважаючи на незначне покращення у звітному періоді якості води р. Полтва, моніторингові спостереження свідчать, що р. Полтва є найбільш забрудненою річкою Львівської області» – зазначила Оксана Війтик – т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, – «відтак, вважаю, що для покращення її стану Львівській територіальній громаді вкрай необхідно вирішити питання реконструкції очисних споруд м. Львова». 

Зазначимо, що детальну інформацію про поверхневі води України можна знайти на створеній Державним агентством водних ресурсів карті «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» за посиланням: http://monitoring.davr.gov.ua/EcoWaterMon/GDKMap/Index

Також на сайті ЕкоЗагроза (http://surl.li/fpqyb) працює безкоштовна послуга – моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів за хімічними показниками, де  відображається інформація щодо оцінки води у визначених пунктах спостережень.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь