Операція «Первоцвіт – 2024»: Захист унікальних рослин у природі

Первоцвіти – одна з перших ознак весняного пробудження природи. Їх цвітіння свідчить про те, що зимовий сон закінчився, і природа готова розквітати у повному обсязі. Квіти перших днів весни є джерелом нектару для комах, а також їх пилок та насіння – це їжа для птахів та інших мешканців лісу.

 З метою захисту первоцвітів Державною екологічною інспекцією у Львівській області розпочато операцію «Первоцвіт – 2024» детальніше за покликанням. Ця ініціатива спрямована на протидію незаконному вилученню первоцвітів з природного середовища.

 Нагадуємо, що відповідно до ч.1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

 Водночас, за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 статті 88-1 КУпАП).

 «Традиційно закликаємо мешканців нашої області не зривати, а ще більш важливо – не купувати первоцвіти. Кожен з нас може доєднатися до збереження провісників веснислин, дозволяючи їм квітнути та вражати нас своєю красою. Давайте діяти разом, дотримуючись екологічно відповідальних підходів та залишаючи ці прекрасні рослини недоторканими в їхньому природному середовищі!» – закликає мешканців та гостей Львівщини Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь