Імунізація тварин рятує життя

 За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області,  спостерігається зріст випадків захворювання сказом диких тварин, для порівняння, у 2020 році – зафіксовано 5 випадків, а у 2023 вже 39.

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Львівській обласній військовій адміністрації, яке відбулося минулого тижня, вирішили посилити проведення заходів з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин проти сказу на території Львівщини.

Пероральна вакцинація, яку використовують для боротьби зі сказом в дикій фауні, створює імунний фон в диких м’ясоїдних тварин, її здійснюють весною та восени шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом. У зв’язку з воєнним станом, таку вакцинацію проводять лише наземним розподілом принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо (принада має вигляд невеликих брикетів із запахом м’ясо-кісткового борошна, всередині яких капсула із вакциною).

Разом з тим, станом на кінець 2023 року зафіксовано 29 випадків сказу серед домашніх тварин. Цей показник є найвищим починаючи з 2018 року. Закликаємо до свідомого утримання домашніх тварин, адже вчасно проведене щеплення – дієвий спосіб профілактики сказу.

За інформацією Держпродспоживслужби, вакцинувати домашніх тварин проти сказу можна безкоштовно в державних установах ветеринарної медицини, з переліком яких можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/liyas

Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів і власниця домашньої тварини також зазначає, що щорічне вакцинування рятує домашніх улюбленців від небезпечної хвороби, тому нехтувати своєю безпекою і безпекою чотирилапих не варто. Звертаємося до усіх свідомих, небайдужих громадян, зоозахисних і природоохоронних організацій долучатися до проведення роз’яснювальної роботи про необхідність і важливість щеплення тих, кого називаємо нашими меншими друзями. 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь