Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у грудні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну. 

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р.Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

У грудні найнижча якість води виявлена:

– у р.Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, важких металів;

– у р.Західний Буг нижче гирла р.Полтва – за вмістом органічних і біогенних речовин;

– у р.Свиня нижче м. Жовква,  р.Малехівка в с.Малехів,  р.Марунька нижче м. Винники – за вмістом органічних та біогенних речовин;

– у р.Рата (с.Межиріччя) – за вмістом поліароматичних вуглеводнів.

Порівняно з попереднім звітним періодом (листопад 2023 р.) покращилася якість води в р.Полтва, р.Малехівка, р.Марунька, р.Свиня, р.Завадівка, р.Вишня і на ділянці м.Кам’янка-Бузька – с.Старий Добротвір на р. Західний Буг. За цей період погіршилася якість води р.Західний Буг в створах «м.Буськ» і «м. Сокаль» за вмістом органічних і біогенних речовин.

 Найкраща якість води спостерігалася в р.Завадівка, р.В’яр (Вігор).

Більше інформації за посиланням: https://www.facebook.com/ekologialoda/posts/pfbid0WFL6UUh6ebYhoRL951LZYneETwgDUuJew44AJ7GQhhxnCkNsDzMkfw8rif6HZWHol

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь