Про здійснення післяпроєктного моніторингу у процесі оцінки впливу на довкілля

Основні засади щодо проведення післяпроєктного моніторингу визначено статтею 13 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Відповідно до статті, якщо це передбачено висновком з оцінки впливу на довкілля (далі – ОВД), суб’єкт господарювання забезпечує здійснення післяпроєктного моніторингу з метою виявлення будь-яких розбіжностей і відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів із запобігання забрудненню довкілля та його зменшення.

Департамент у висновках з оцінки впливу на довкілля рекомендував суб’єктам господарювання повідомляти про результати моніторингу Департамент екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації і Державну екологічну інспекцію у Львівській області протягом місяця, наступного за звітним роком.

Враховуючи вищенаведене, департамент нагадує суб’єктам господарювання, що отримали висновок з ОВД та розпочали провадження планованої діяльності, про подання Звіту післяпроєктного моніторингу.

Зазначаємо, при здійсненні післяпроєктного моніторингу рекомендується керуватися правилами, методами і методиками, прийнятими у виробничому контролі викидів, скидів забруднюючих речовин із зворотними водами, забруднення земель при поводженні з відходами, який здійснюють, відповідно до Закону «Про охорону навколишнього природного середовища», підприємства, діяльність яких чинить вплив на навколишнє природне середовище, але з урахуванням умов у висновку з ОВД.

За словами т.в.о. директора департаменту Оксани Війтик: «Вимоги до проведення післяпроєктного моніторингу, визначені у висновку з ОВД, можуть бути суворішими за вимоги до подібних видів моніторингу та виробничого контролю, передбачених іншим законодавством у галузі охорони навколишнього природного середовища. Наприклад, можуть встановлюватися вища частота вимірювань та спостережень, додаткові показники та інше.

Також хочу наголосити, що суб’єкти господарювання за недотримання під час провадження господарської діяльності, екологічних умов, визначених у висновку з оцінки впливу на довкілля несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальності.”

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь