У місті Пустомити відбулося офіційне відкриття реконструйованих очисних споруд – І-ої черги потужністю 1350 м3/добу

19 січня, у місті Пустомити відбулося офіційне відкриття І-черги реконструйованих очисних споруд, за участі т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксани Війтик.

Загальна кошторисна вартість проєкту «Реконструкція очисних споруд у м. Пустомити Львівської області. Коригування» становить 51,8 мільйони гривень. Реалізація будівництва здійснюється у дві черги, вартість І черги – 38,8 мільйони гривень та ІІ черги – 13,0 мільйонів гривень (станом на сьогодні проводиться коригування проєктно-кошторисної вартості ІІ черги будівництва).

Робочим проєктом передбачено проведення реконструкції існуючих каналізаційно-очисних споруд очистки господарсько-побутових стічних вод, які надходять від м. Пустомити із використанням сучасних енергозберігаючих технологій продуктивністю 2700 м3/добу, зменшення забруднення навколишнього природного середовища.

Реалізацію проєкту розпочато у 2019 році, фінансування виконаних робіт здійснювалося з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевого бюджетів. Завдяки спільному фінансуванню вдалося завершити роботи з будівництва І-ої черги очисних споруд продуктивністю 1350м3/добу. Зокрема з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, за цей період, залучено 12,6 мільйонів гривень.

У 2024 році заплановано подальше фінансування проєкту за кошти місцевого бюджету та залучення коштів з інших можливих джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України з метою завершення робіт ІІ –ої черги будівництва у цьому році.

Оксана Війтик т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації зазначає: «Очисні споруди у місті Пустомити експлуатуються з 1980 року та вже давно потребували оновлення, після завершення робіт ефективність очистки господарсько-побутових стічних вод буде становити 88-99,2 %, стічні води проходитимуть повну механічну, біологічну очистку та знезараження завдяки чому до водойм повертатиметься чиста та безпечна для навколишнього середовища вода. Впровадження проєкту матиме позитивний вплив не лише на територію Пустомитівської громади але й на інші громади Львівщини, оскільки завдяки успішній реалізації робіт буде захищено від забруднення неочищеними стоками ґрунти та води річки Ставчанки, а також річки Дністер до басейну якої вона належить».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь