Україна впроваджує дозвільну систему для операцій з оброблення відходів

Кабінет Міністрів України 19 грудня 2023 року постановою № 1328 затвердив Порядок видачі, відмови, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.
Відтепер суб’єкти господарювання у сфері управління відходами, які мають намір або здійснюють операції захоронення чи переробки відходів, повинні отримати відповідні дозволи, зобов’язані відповідати встановленим вимогам та мати належну матеріально-технічну базу і кваліфікований персонал.

У Порядку імплементовано положення європейських Директив: 2008/98/ЄС про відходи; 1999/31/ЄС про захоронення відходів; 2010/75 про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю).

Як зазначає заступник директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ганна Башта, видача, відмова у видачі, анулювання дозволу здійснюється виключно в електронній формі через інформаційну систему управління відходами, яка є функціональним модулем Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема».

Звертаємо увагу, що Уряд надав певний час для адаптації бізнесу до нових умов. Для цього Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», завдяки яким стало можливим отримати документи на здійснення операцій з оброблення відходів за декларативним принципом.

Згідно зі схваленими змінами:
– до 9 січня 2024 року суб’єкти господарювання можуть подавати декларації на порталі «Дія»;
– із 9 січня упродовж 5 місяців необхідно зібрати всі документи та отримати дозвіл.

Детальніше з Порядком можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/oumeo

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь