Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у листопаді проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісла.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну. 

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Найнижча якість води виявлена:

  • – у р. Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, пестицидів, галогенопохідних вуглеводнів;
  • – у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтва – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • – у р. Свиня (нижче м. Жовква) та в р. Малехівка (с. Малехів) – за вмістом органічних, біогенних речовин та поліароматичних вуглеводнів;
  • – у р. Марунька (нижче м. Винники), р. Золочівка (нижче м. Золочів) та у р. Раті – за вмістом органічних та біогенних речовин.

Порівняно з попереднім звітним періодом (жовтень 2023 р.) погіршилася якість води в р.Полтва,  р.Малехівка, р. Марунька та р. Свиня. Покращилася якість води р.Західний Буг на ділянці м.Сокаль – с.Забужжя, у р. Золочівка та р. Рата.

Найкраща якість води спостерігалася р. В’яр (Вігор).

Як зазначає т.в.о. директора департаменту Оксана Війтик, проведення спостережень за якісним станом поверхневих вод басейнів річок, узагальнення та аналіз отриманої інформації про стан водних об’єктів, прогнозування його змін є вкрай необхідним для прийняття відповідних управлінських рішень у галузі використання, охорони та відтворення водних ресурсів. 

Зауважимо, що всі результати вимірювань пунктів спостереження масивів поверхневих вод оприлюднюються в системі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України  за посиланням: http://monitoring.davr.gov.ua/

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь