Завершилась щорічна конференція ООН з питань зміни клімату СОР28, яка тривала з 30 листопада у Об’єднаних Арабських Еміратах

Участь у конференції приймали майже 200 країн, зокрема й Україна, яка 3 грудня офіційно відкрила на Кліматичному саміті СОР28 свій павільйон, що містить інсталяції, які розповідають про нищівні наслідки російської агресії для українського довкілля (візуалізація катастрофи на Каховській ГЕС), а також – про стійкість і сміливість українців на шляху до зеленої відбудови своєї держави (візуалізація спорудження Тилігульської ВЕС – першої вітроелектростанції, збудованої під час війни)

Ключовою подією СОР28 стало те що країни учасниці уклали угоду про скорочення глобального споживання викопного палива, аби запобігти кліматичній катастрофі. Тепер країни несуть відповідальність за виконання домовленостей через національну політику та інвестиції.

В межах СОР28 Україна разом з іншими країнами-підписантами стала учасницею цілого ряду Декларацій, а саме:

  • Декларація про стале сільське господарство, стійкі продовольчі системи та кліматичні заходи;
  • Декларація про потрійне збільшення ядерної енергетичної потужності до 2050 року;
  • Зобов’язання потроїти свої потужності відновлюваної енергетики та подвоїти темпи підвищення енергоефективності до 2030 року;
  • Декларація про клімат і здоров’я;
  • Декларація COP28 з питань клімату, допомоги, відновлення та миру.

Водночас на конференції Україні висловила підтримку світова спільнота. Президент Литви Ґітанас Науседа, підняв у своєму виступі надважливе та актуальне для України питання – питання екоциду: «Ми повинні розглядати найбільші випадки екоциду, такі як росія чинить в Україні. Вони несумісні з міжнародним правом і йдуть у розріз із нашими спільними зусиллями по боротьбі зі зміною клімату».

Як зазначила Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, на конференції досягнуто знакову домовленість – рішення про початок роботи Фонду втрат та збитків. Новостворений фонд має особливе значення: він допомагатиме найбільш вразливим країнам подолати наслідки зміни клімату.  Розвинуті країни оголосили про готовність наповнення Фонду втрат та збитків. Так, наприклад, приймаюча держава, ОАЕ, заявила про виділення 100 млн$ в якості першочергового фінансування, Великобританія – 60 млн фунтів стерлінгів, а ЄС заявив про готовність щорічного траншу у розмірі 225 млн євро для функціонування Фонду.

З деталями конференції COP28 можна ознайомитись за посиланням: https://www.cop28.com/ 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь