Увага! Затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами

Кабінет Міністрів України затвердив Ліцензійні умови провадження господарської діяльності  з управління небезпечними відходами. Це рішення уряду є кроком, спрямованим на продовження реалізації реформи управління відходами в Україні, відповідно до зобов’язань країни на шляху до європейської інтеграції.

Документ чітко визначає порядок отримання ліцензії підприємствами, які мають намір працювати з небезпечним відходами – здійснювати їх збір, зберігання, оброблення, видалення; організаційні, кадрові та технологічні вимоги до таких підприємств та їх устаткування.

Як зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана Війтик, використання цифрових ресурсів суттєво спрощує і прискорює процес ліцензування й сприяє прозорості взаємодії між владою та суб’єктами господарювання.  Визначений документом підхід у сфері управління відходами свідчить про бажання України вирішувати екологічні проблеми, підвищувати рівень екологічної безпеки в країні та впроваджувати необхідні стандарти для приєднання до Європейського Союзу. Водночас, сподіваємося, що процедура передліцензійної перевірки унеможливить отримання ліцензій організаціями, що не мають матеріально-технічної бази.

Для отримання  ліцензії на здійснення операцій з небезпечними відходами підприємствам потрібно зробити два кроки:

  1. Пройти передліцензійну перевірку. Перевірки проводитимуть за заявами суб’єктів господарювання працівники Міндовкілля. Зокрема, безпосередньо на місці встановлюватимуть наявність та відповідність матеріально-технічної бази підприємства технологічним вимогам, правилам технічної експлуатації установок та техрегламентам.  

Зазначаємо, що Міндовкіллям вже затверджено Порядок здійснення відповідних перевірок та зареєстровано у Мін’юсті від 04.12.2023  №2099/41155.

Тож суб’єкти господарювання можуть подати заяву на проходження перевірки зайшовши на Інформаційну систему управління відходами на ЕкоСистемі за посиланням: http://surl.li/ofhpb. При наявності особистого кабінету така дія займатиме декілька хвилин – система автоматично згенерує заяву із наявних у неї даних. 

  1. Подати документи для отримання ліцензії відповідно до затверджених Ліцензійних умов. 

З переліком документів, передбачених постановою КМУ від 05.12.2023 № 1278 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами» можна ознайомитися за посиланням: http://surl.li/ofhov 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь