Що ми знаємо про атмосферне повітря?

Атмосферне повітря є основою існування всього живого. Це надважлива складова навколишнього природного середовища.

Щоденно людина споживає 15–16 кг повітря, що набагато більше за їжу та воду, і це перетворює атмосферне повітря на головний компонент виживання людини на Землі.

Тому захист атмосферного повітря, контроль за його показниками є запорукою здорового та гармонійного життя людини та всього навколишнього природного середовища.

Важливо знати, що основними забруднювачами атмосферного повітря нашої області є автомобільний транспорт та підприємства енергетики і добувної промисловості.

В районах та містах, де розташовані підприємства з постачання електроенергії, газу, пари і кондиційованого повітря та підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів спостерігаються найвищі обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.   

Не меншим забруднювачем повітря та довкілля є автомобільний транспорт. Адже Львівщина – західний регіон України, має широко  розвинене транспортне сполучення, в структурі якого функціонує автомобільний, тролейбусний, залізничний та повітряний транспорт. Через Львівську область проходять міжнародні комунікації, які з’єднують Україну з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною.

Оксана Війтик, т. в. о. директора департаменту екології та природних зазначає, що постійне збільшення кількості руху автотранспорту призводить до прогресуючого зростання забруднення довкілля. Особливо це відчувається в районах житлової забудови, прилеглої до автомагістралей де автомобілі стоять у корках. Також залишається гострою проблема недотримання підприємствами технологічного режиму експлуатації пилогазоочисного устаткування, низькими темпами просувається впровадження сучасних технологій очищення викидів.

Також нагадуємо, що у Львівській області розроблено «Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря на 2021-2025 роки Львівської зони», впровадження якої надасть можливість в режимі онлайн відслідковувати стан атмосферного повітря  та вживати заходи щодо зменшення негативного впливу на довкілля. А в часі війни такі дані моніторингу якості повітря допоможуть розрахувати втрати, завдані агресором.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь