21 листопада 2021 року в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України відбулася нарада щодо формування та наповнення нової кадастрової карти територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) України.

Роботи зі створення нового державного кадастру розпочалась ще в 2021 році. Пандемія СOVID та війна дещо призупинили ці роботи. На сьогодні Міндовкілля відновило роботу над вдосконаленням кадастру, який стане частиною модуля Е-довкілля на ЕкоСистемі.

З метою збереження цінних природних комплексів та прийняття правильних управлінських рішень необхідно систематизувати та внести до кадастру актуальну інформацію про кожен об’єкт ПЗФ.

Участь у нараді від департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації прийняв начальник управління охорони природних ресурсів Андрій Сенюк, який зазначив, що у новий державний кадастр ПЗФ буде внесено детальні географічні дані про розташування територій та об’єктів ПЗФ, їх стан, характеристику, охоронні зони, біорізноманіття з урахуванням наявних первинних документів про створення, рекреаційну інфраструктуру, Смарагдову мережу та водно-болотні угіддя міжнародного значення, тощо.

Станом на сьогодні новий кадастр наповнюється відповідною інформацією і працює в тестовому режимі.

Варто зазначити, що у результаті військових дій  за даними Міндовкілля війною уражено 812 об’єктів ПЗФ, окупованими залишаються 514 об’єктів ПЗФ, що складає відповідно 21,9% та 19,5% від всієї загальної площі. Під загрозою знищення перебуває 160 об’єктів Смарагдової мережі загальною площею 2,9 млн. га та 17 Рамсарських об’єктів загальною площею 600га.

20.10.2023 року Міндовкілля оприлюднило проект наказу «Про затвердження Інструкції про зміст та складання документації державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду».

Текст інструкції можна переглянути за посиланням: http://surl.li/nkzgm

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь