Уряд затвердив порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів

Порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів дає можливість українським підприємствам проводити систематичний аналіз впливу їх сміттєпереробних об’єктів на навколишнє середовище. Цей підхід визначено за аналогією з практикою європейських компаній з виявленням призначення та зменшення негативного впливу на довкілля.

Зокрема, підприємства вимірюватимуть показники:

  • стану повітря;
  • підземних та поверхневих вод;
  • ґрунту;
  • шумового забруднення тощо.

Як інформують у Міндовкіллі, зібрані дані будуть передаватися державі для прийняття ефективних управлінських рішень.

Порядок визначає основні вимоги щодо:

  • організації проведення моніторингу обʼєктів оброблення відходів для спостереження за станом навколишнього природного середовища та обсягами його ймовірного забруднення в результаті здійснення на установці, інженерній споруді або іншому обʼєкті операцій з відновлення або видалення відходів;
  • взаємодії субʼєктів господарювання у сфері управління відходами з органами державної влади та органами місцевого самоврядування у процесі проведення моніторингу обʼєктів оброблення відходів.

Детальніше з порядком можна  ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1166-2023-%D0%BF#Text

За інформацією Міндовкілля, в Україні дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів видаватиметься підприємствам за умови наявності у них в пакеті документів затвердженої програми моніторингу.

Такі програми суб’єкти господарювання розроблятимуть щороку та подаватимуть на затвердження до Міндовкілля. Програма моніторингу має враховувати вид, склад і властивості відходів, які підлягають обробленню на відповідній установці  тощо.

Як зазначає заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Ганна Башта, проведення систематичного моніторингу за участю українських підприємств є кроком вперед у забезпеченні сталого ведення бізнесу та у визначенні реального впливу сміттєпереробних об’єктів на навколишнє середовище. Вимірювання показників, таких як якість повітря, стан води тощо, дозволять нам розробити ефективні стратегії зменшення негативного екологічного впливу на довкілля.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь