До уваги представників бізнесу у сфері управління відходами: затверджено Порядок класифікації та Національний перелік відходів

Уряд України 20 жовтня 2023 року постановою №1102 затвердив Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів.

Рамковий закон «Про управління відходами», що вступив в дію 9 липня 2023 року, впроваджує новий поділ відходів на класи  відповідно до європейських стандартів. Згідно з цим законом, відходи тепер поділяються на дві основні категорії: небезпечні і такі, що не є небезпечними.

За інформацією Міндовкілля, зі вступом в дію Національного переліку відходів суб’єкти ринку проводитимуть класифікацію відходів вже за новим, аналогічним до європейського, переліком відходів (List of Waste) і відповідно до Порядку класифікації визначатимуть код з урахуванням небезпечних властивостей відходів. 

Національний перелік відходів тепер включає 20 груп та 895 видів відходів, і відповідає вимогам ЄС як за класифікацією відходів, так і за термінологією.

Єдиним відмінним елементом українського класифікатора від європейського є наявність групи “Відходи, що утворилися у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) європейських будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведення робіт з ліквідації їх наслідків”. Ця група була додана для окремого обліку та управління відходами, які виникли внаслідок воєнних подій, і може бути вилучена або відкоригована в майбутньому.

Як зазначає заступник директора департаменту Ганна Башта, з впровадженням нового класифікаційного підходу, який відповідає європейським стандартам, підприємства отримають можливість легше управляти власними відходами, що сприятиме збільшенню ефективності та зниженню витрат. Також важливо враховувати, що ці зміни впливають на систему оподаткування та дозвільну систему, що може створити додаткові переваги для підприємств.

Детальніше ознайомитися з постановою №1102 від 20 жовтня 2023 року можна за посиланням:  http://surl.li/mwvox 

Важливо зазначити, що Національний перелік відходів буде переглядатись кожні три роки, враховуючи міжнародні зміни в класифікації відходів та досвід їх застосування в Україні. Детальні методичні рекомендації щодо використання цих документів будуть розміщені на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь