Відсоток ставки екологічного податку зростає з 1 січня 2024 року

З нового року суб’єкти господарювання – платники екологічного податку сплачуватимуть більше екологічного податку.

Наприкінці 2021 року внесеними змінами до Податкового кодексу України збільшено ставки екологічного податку, які поступово зростають до 2025 року, а саме:

  • з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року включно, ставки податку становили 30 відсотків встановлених ставок;
  • з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2023 року включно, ставки податку становлять 60 відсотків встановлених ставок;
  • з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно, ставки податку становлять 90 відсотків встановлених ставок;
  • з 1 січня 2025 року, ставки податку становлять 100 відсотків встановлених ставок.

Нагадуємо, що екологічний податок – це загальнодержавний обов’язковий платіж, що справляється з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об’єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками, фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.

Екоподаток ділиться між державним, обласним та місцевими бюджетами. Частка держави становить 45%, обласного бюджету 30%, на місцях залишається 25%.

«Збільшення ставок екологічного податку – це інструмент впливу на діяльність суб’єктів господарювання, який має на меті збереження навколишнього природного середовища, мінімізації шкідливого впливу та стимулювання забруднювачів до зменшення викидів у навколишнє середовище. Водночас завдяки внесеним змінам до Податкового кодексу України, яким визначено ставки екологічного податку, буде збільшено надходження до бюджетів усіх рівнів, що у свою чергу дасть можливість залучати більше коштів на реалізацію природоохоронних заходів для вирішення екологічних проблем» – зазначає Оксана Війтик т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь