У Львівській області планують розширити територію НПП «Сколівські Бескиди»

Вчора  на зустрічі з представниками відділення Франкфуртського зоологічного товариства, національного природного парку «Сколівські Бескиди», Сколівського військового лісгоспу, КЕВ м. Львова, департаменту архітектури та містобудування обговорили шляхи збереження цінних територій, на якій веде господарську діяльність ДП «Сколівський військовий лісгосп».

Йдеться про територію площею понад 10 тис. га, яка розташована всередині масиву парку, однак, увійшла до складу парку без вилучення від користувача.

Згідно наукових  досліджень (лісівничих, ботанічних, зоологічних, географічних) на території Сколівського військового лісгоспу  є унікальні та типові ландшафти, види рослин і тварин, занесені до Червоної Книги України, тут проходять шляхи міграції багатьох видів тварин в т.ч.  зубрів, ведмедів і т.д. Найвища точка НПП „Сколівські Бескиди” – хребет з вершиною г. Парашка (1268 м.) знаходиться на території Сколівського військового лісгоспу.

Найдієвішим шляхом збереження цієї цінної території є її передача у постійне користування національному парку, що зменшить навантаження на природні комплекси та обмежить використання ресурсів.

З цією метою та для забезпечення повноцінного функціонування високорангового об’єкту природно-заповідного фонду України – національного природного парку «Сколівські Бескиди»,  учасники зустрічі підтримали пропозицію підготувати аргументоване звернення до Міністерства оборони України стосовно доцільності передачі у постійне користування парку земель, на яких веде діяльність Сколівський військовий лісгосп.

«Природнича цінність території підтверджується тим, що тут виявлено ділянки староківкових лісів, квазіпралісів. Як результат, у 2016 році оголошено пам’ятки природи – «Під Парашкою» та «Козій». Передача території до складу парку беззаперечно створить належні умови для збереження біорізноманіття. Окрім цього, це стане поштовхом до реалізації проєктів для реабілітації, зокрема й психологічної, захисників і громадян, постраждалих від російської війни, в природних умовах», – зазначила Оксана Війтик.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь