Підтримка майданської субпопуляції зубрів у Сколівських Бескидах

Зубр європейський – найбільша та найсильніша наземна тварина Європи, його розміри вражають, висота у холці сягає близько 180 см, вага від 400 до 900 кілограм. Колись зубри були розповсюджені майже по всій території нашої країни, сьогодні знаходяться на стадії вимирання та занесенні до Червоної книги України.

На території Львівської області проживає 114 особин цих величних тварин. З них 42 зубри проживають у Майданівському лісництві у Сколівських Бескидах.

Зубри потребують багато харчів, особливо у холодний період року, адже у засніжені та морозяні зими вкрай важко добути природний корм, у результаті це може призвести до виснаження диких тварин та призводить до підвищення смертності. Для уникнення таких ситуацій необхідно заготувати корми у достатній кількості для підгодівлі тварин, створити кормові поля.

Оксана Війтик – т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, зазначає – «Протягом 14 років ми щорічно виділяємо кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на відновлення субпопуляції зубра європейського, придбання кормів для підгодівлі та покращення кормових місць, що сприяє збереженню зубрів як виду, занесеного до Червоної книги України.

У цьому році на придбання кормової бази виділено 100 тисяч гривень. За ці кошти буде заготовлено 8 тонн кукурудзи, 4 тонни зерна та 5 тонн буряку. Підгодівля зубрів є дуже важливою для підтримки фізичного стану тварин у період складних погодних умов, така допомога дозволяє зубрам успішно пережити зиму, привести здорове покоління та зменшити негативний вплив життєдіяльності зубрів на агроландшафти та присадибні ділянки місцевого населення. Про те, що зубри комфортно себе почувають у Сколівських Бескидах свідчить щорічний приріст поголів’я, а саме у 2022 році народилося 2 телят, а вже у цьому році стадо поповнилося на 3 телят».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь