Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у серпні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісла.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень в межах української частини басейну р. Вісли, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Найкраща якість води спостерігалася у р.В’яр (Вігор), яка протікає в межах Самбірського району Львівської області, та є правою притокою річки Сян.

Також за результатами аналізів виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій по показниках:

  • у р.Полтва – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, пестицидів, важких металів;
  •  у р.Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин, пестицидів;
  •  у р.Малехівка (с. Малехів) та р. Марунька (нижче м. Винники) – за вмістом органічних речовин;
  •  у р.Свиня нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин.

Порівняно з попереднім звітним періодом (липень 2023 року) погіршилася якість води в р.Полтва, р.Свиня, р.Блех (Рибній), р.Рата та в р.Західний Буг на ділянці м.Кам’янка-Бузька – м.Сокаль

Однак, за цей період покращилася якість води в р.Шкло та р.В’яр (Вігор), а також суттєво знизилися концентрації пестицидів у р.Західний Буг (на ділянці нижче Добротвірського водосховища до виходу річки за межі України), у р.Золочівка, р.Вишня, р.Свиня й р.Рата.

Як зазначає т.в.о. директора департаменту Оксана Війтик, проведення моніторингу дає змогу краще досліджувати наші поверхневі води, сприяти тому, аби діагностувати реальні загрози, які можуть виявлятися в наших водоймах, задля прийняття відповідних управлінських рішень щодо охорони водних ресурсів

Зазначимо, що всі результати вимірювань пунктів спостереження масивів поверхневих вод оприлюднюються в системі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України  за посиланням: http://monitoring.davr.gov.ua/.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь