Про основні аспекти розробки регіональних планів управління відходами

Сьогодні, 15 серпня,  у форматі «Круглого столу» відбулася онлайн зустріч на тему «Практичні аспекти формування регіональної політики в Україні», яка організована Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України за участю представників облдержадміністрацій.

Під час зустрічі особливу увагу було присвячено питанню розробки регіональних планів управління відходами, які розроблятимуться обласними державними адміністраціями, а також вимогам до розроблення регіональних програм з охорони довкілля, які матимуть на меті здійснення природоохоронних заходів (заходів у галузі охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів), в тому числі в рамках повоєнного відновлення, запобігання негативним наслідкам для довкілля та ліквідація таких наслідків.

Фахівцями Міндовкілля наголошено, що при розробці регіональних планів варто звернути увагу на визначення кластерів, де будуть сконцентровані усі необхідні об’єкти для інфраструктури поводження з відходами, а також врахувати інформацію про поводження з відходами руйнації.

Зазначаємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2023 № 667 затверджено «Порядок розроблення та затвердження регіональних планів управління відходами», що стануть частиною Національного плану управління відходами.

За інформацією Міндовкілля, 22.08.2023 представниками Проєкту APENA2 відбудеться презентація проєкту оновленого Національного плану управління відходами.

Як зазначила т. в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів Оксана Війтик, Регіональний план управління відходами – це фактично план залучення інвестицій у дану галузь, який визначатиме скільки та яких підприємств для оброблення відходів потрібно збудувати, а також які місця видалення відходів можна використовувати, а які мають бути рекультивовані. Відтак, спільними діями та зусиллями облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, громад, представників бізнесу, громадських організацій тощо в області розпочнеться робота над Регіональним планом управління відходами.

Нагадуємо, що місяць тому вступив у дію новий Закон України «Про управління відходами», який дав старт реформі управління відходами та спрямований на введення нормативно-правового регулювання в галузі управління відходами, що відповідає вимогам відповідних директив ЄС.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь