Реформа моніторингу біорізноманіття: при Міндовкіллі створено робочу групу, яка напрацює відповідні пропозиції

Одним зі складових компонентів системи екологічної та соціально-економічної безпеки держави є система моніторингу, обліку та контролю за станом навколишнього природного середовища та природно-ресурсного потенціалу.

Моніторинг біологічного та ландшафтного різноманіття є складовою цієї реформи. Він потребує особливих методів проведення досліджень, а також спеціальної кваліфікації експертів. Адже біота України, це більше ніж 74 тис. види. З яких більше 27 тис. – флора, понад 12 тис. – гриби, а фауна – близько 45 тис. видів. Наразі в Україні немає комплексного моніторингу біорізноманіття, який би охоплював усі ці компоненти.

Для вирішення цієї проблеми при Міндовкілля створена відповідна робоча група. До її складу увійшли представники органів виконавчої влади, наукових і громадських організацій (https://cutt.ly/Ewd96Xan). Найближчим часом відбудеться її перше засідання.

Експерти робочої групи на основі кращого міжнародного досвіду:

  • напрацюють напрями і механізми реалізації реформи;
  • визначать проблемні питання функціонування системи моніторингу довкілля;
  • розроблять пропозиції та рекомендації щодо удосконалення нормативно-правової бази.

 Існуюча система моніторингу потребує оновлення. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України триває робота над впровадженням сучасних підходів до державного моніторингу довкілля, адже це – одна з ключових реформ сьогодення. Без неї неможливий вступ України до ЄС. 

 Охорона біорізноманіття є важливою частиною Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», а також важливою державною справою будь-якої з країн світу, зазначила Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів.

Також у рамках реформи будуть створені відповідні бази даних біорізноманіття, які допоможуть швидко реагувати на будь-які зміни та розробляти науково обґрунтовані рекомендації для ефективних управлінських рішень.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь