Зміни у процедурі оцінки впливу на довкілля

Законом України 3227-IX внесено зміни до деяких законів України щодо удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля, частина з яких наберуть чинності 29.12.2023.

Зміни до Закону у цілому спрямовані на вдосконалення процедури проведення оцінки можливого впливу окремих проєктів і планів на навколишнє середовище.

Основна частина змін в процедурі оцінки впливу на довкілля, стосується процедури громадського обговорення звіту про вплив на довкілля планової діяльності. Тепер орган, відповідальний за оцінку впливу на довкілля, бере до уваги не лише результати громадського обговорення звіту про ОВД, а й проводить консультації щодо звіту з ОВД з відповідними державними органами та представниками місцевого самоврядування.

За словами т.в.о директора департаменту Оксани Війтик такі консультації дадуть можливість всебічно оцінити вплив на довкілля від планової діяльності та врахувати зауваження та пропозиції не лише від громадськості, але й від органів місцевого самоврядування щодо можливої планової діяльності даного суб’єкта господарювання. Окрім того, органи місцевого самоврядування будуть більш ознайомленими щодо можливого впливу на довкілля від діяльності яка передбачається на їх територіях.

Також змінено вимоги щодо оприлюднення повідомлення про плановану діяльність, що суттєво скорочує витрати для суб’єктів господарювання у процедурі ОВД – відповідно до нової редакції статті 4 повідомлення про плановану діяльність, що підлягає оцінці, та оголошення про початок громадського обговорення мають бути опубліковані:

  • в електронній формі: на офіційному вебсайті Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля, вебсайтах райдержадміністрацій, відповідних органів місцевого самоврядування, а також шляхом надсилання поштою особам, зареєстрованим у Єдиному реєстрі;
  • у паперовій формі: на дошках оголошень органів місцевого самоврядування публічних місцях на території, де планується відповідна діяльність, а також в адміністративно-територіальних одиницях, які можуть зазнати впливу.
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь