Чому важливо адаптуватись до зміни клімату?

Операційним планом реалізації Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року передбачено здійснення оцінки ризиків та вразливості населених пунктів до зміни клімату.

Нагадуємо що 03.06.2023 Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Методичні рекомендації для здійснення оцінки ризиків та вразливості соціально-економічних секторів та природних складових до зміни клімату з якими можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0386926-23#Text

Здійснення оцінки ризиків та вразливості населених пунктів до зміни клімату – це інструмент, що дозволяє громадам зрозуміти наявні кліматичні загрози та спрогнозувати можливі ризики, виявити причини вразливості кожного із секторів (транспорту, енергетики, біорізноманіття, охорони здоров’я, лісових, водних ресурсів, сільського господарства, населення і т.д).

Як наголосила Оксана Війтик, т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, – «Так як наша країна щодня стикається з негативними наслідками кліматичних змін, оцінка ризиків вразливості до зміни клімату має бути одним із перших етапів планування відновлення та розбудови громади, для того щоб знати, які додаткові загрози можуть з’явитися через зміну клімату, як це вплине на розвиток громади та як цьому протидіяти».

Ініціатива Європейського Союзу “Угода мерів” допомагає громадам адаптуватися до зміни клімату. Громади-підписанти добровільно зобов’язуються реалізувати енергетичні та кліматичні цілі Євросоюзу – розробляють Плани дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК). Долучившись до Угоди Мерів, громада отримує доступ до консультацій її технічних спеціалістів, європейських фінансових механізмів підтримки реалізації запланованих заходів та прикладів реалізації заходів з адаптації інших європейських громад.

Дізнатись деталі та можливість приєднання до Угоди Мерів можна за посиланням: https://com-east.eu/uk/pro-nas/ugoda-meriv/

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь