Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у червні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

У червні найнижча якість води виявлена:

– у р. Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, галогенопохідних вуглеводнів, пестицидів тощо;

– у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин, пестицидів;

– у р. Вишні – за вмістом пестицидів;

– у р. Малехівці в с. Малехів – за вмістом органічних та біогенних речовин;

– у р. Маруньці нижче м. Винники – за вмістом органічних та біогенних речовин;

– у р. Свині нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин, пестицидів.

Порівняно з попереднім звітним періодом (травень 2023 р.) погіршилася якість води в р. Західний Буг на ділянці м. Кам’янка-Бузька – с. Літовеж, в р. Раті, р. Малехівці, р. Свині та в р. Вишні. За цей період покращилася якість води в р. Полтві (с. Кам’янопіль) і в пункті спостережень «р. Західний Буг – м. Буськ».

Якість води в інших створах суттєво не змінилася.

Найкраща якість води спостерігалася в р. Завадівці, р. В’яр (Вігор).

«З метою покращення якості води, з обласного фонду ОНПС  цього року передбачено понад 76 млн гривень на будівництво і реконструкцію споруд для очищення стічних вод та каналізаційних мереж у наступних населених пунктах: с. Глиняни Золочівського району, с. Давидів, с. Пасіки-Зубрицькі та с. Солонка Львівського району, с. Міженець Самбірського району, с. Добряни Стрийського району, м. Дрогобич, м. Жидачів, м. Пустомити» – зазначила Оксана Війтик – т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації.

Зазначимо, що на сайті ЕкоЗагроза (http://surl.li/fpqyb) працює безкоштовна послуга – моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів за хімічними показниками, де  відображається інформація щодо оцінки води у визначених пунктах спостережень.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь