Відбулася робоча зустріч з представниками громадської організації «Дунайсько-Карпатська програма»

Відбулася робоча зустріч з представниками громадської організації «Дунайсько-Карпатська програма» щодо збереження лісових ділянок в Карпатському регіоні, що відповідають критеріям квазіпралісів і природних лісів.

За результатами проведених науковцями Львівщини досліджень в лісах Карпатського регіону виявлено унікальні ділянки старовікових букових насаджень віком близько 200 років, які є місцями зростання  рідкісних та цінних рослин, а також існування рідкісних видів тварин.

Збережені ділянки лісів у комплексі з типовими гірськими ландшафтами забезпечують існування багатого та різноманітного рослинного і тваринного світу, що підтверджено науковими обґрунтуваннями щодо створення природно-заповідних територій та об’єктів.

У співпраці з громадською організацією «Дунайсько-Карпатська програма»         департаментом ведеться робота щодо оголошення 12-ти заповідних об’єктів у лісах Сколівського, Славського та Самбірського лісових господарств.

У березні 2023 року за нашим поданням Львівською обласною радою пам’ятку природи місцевого значення «Близці» площею 90,1 га в лісах Славського лісового господарства.

«Оскільки, у процесі надання статусу об’єкта природно-заповідного фонду одним з основних етапів є погодження власників і користувачів природних ресурсів, переконані в позиції ДП «Ліси України» щодо важливості заповідання унікальних природних комплексів області.

Надання зазначеним територіям природоохоронного статусу дозволить зберегти залишки корінних природних старовікових лісів Українських Карпат.

Нагадаємо, що категорія «пралісові пам’ятки природи» є новою, в законодавстві з’явилася у 2017 році, а Львівщина першою в Україні оголосила у 2019 році 4 пралісові пам’ятки загальною площею понад 100 га.

Такі об’єкти мають важливе значення як майбутній науковий полігон для моніторингу та розробки дієвих заходів щодо збереження природних букових лісів», – зазначила т.в.о. директора департаменту Оксана Війтик.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь