Актуальна інформація про якість поверхневих вод басейнів річок Західного Бугу та Сяну

Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну у квітні проведено черговий моніторинг якості поверхневих вод в межах української частини басейну р. Вісли.

Моніторинг проводився на 23-х затверджених пунктах спостережень, а саме на 17-ти створах суббасейну Західного Бугу та 6-ти – в межах суббасейну Сяну.

Аналізи якості води включали визначення фізико-хімічних та хімічних показників якості води (у т. ч. вмісту органічних і біогенних речовин, пестицидів, важких металів, поліароматичних і галогенованих вуглеводнів, алкілфенолів, трихлорбензолів, медикаментів).

Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

У квітні найнижча якість води виявлена:

  • – у р. Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, галогенопохідних вуглеводнів, пестицидів тощо;
  • – у р. Західний Буг нижче гирла р. Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин;
  • – у р. Маруньці нижче м. Винники – за вмістом органічних та біогенних речовин;
  • – у р. Свині нижче м. Жовква – за вмістом органічних та біогенних речовин.

Порівняно з попереднім звітним періодом (березень 2023 р.) покращилася якість води у р. Полтві (с. Кам’янопіль), р. Малехівці (с. Малехів), р. Вишні (с. Черневе) та в створі «р. Західний Буг – с. Забужжя». Погіршилася якість води в пунктах спостережень «с. Старий Добротвір», «с. Амбуків»,  «с. Устилуг» на р. Західний Буг, а також у Кийському потоці (с. Нестаничі), у р. Раті (с. Межиріччя) та в р. Шкло (смт. Краковець).

Якість води в інших створах суттєво не змінилася.

Зазначимо, що моніторинг якості поверхневих вод Львівської області проводиться щомісячно Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну та є складовою частиною державної системи моніторингу довкілля. Згідно програми державного моніторингу, в межах української частини басейну р. Вісли знаходиться 8 пунктів спостереження на транскордонних ділянках та один створ – в місці питного водозабору.

Принагідно нагадаємо, що на сайті ЕкоЗагроза (http://surl.li/fpqyb) працює безкоштовна послуга – моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів за хімічними показниками, де  відображається інформація щодо оцінки води у визначених пунктах спостережень.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь