Настав час для відновлення водно-болотних угідь

2 лютого – день, коли країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. Цього дня у 1979 році в місті Рамсар було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів. Вона стала першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів.

 Рамсарський секретаріат щорічно пропонує тему свята і за підтримки партнерів готує та поширює інформаційні матеріали, які можна знайти за посиланням https://www.worldwetlandsday.org

 Темою події у 2023 році є «Настав час для відновлення водно-болотних угідь». Ця тема закликає відродити та відновити деградовані водно-болотні угіддя адже за останні 50 років у світі зникло 35 % водно-болотних угідь.

 На території України є 50 водно-болотних угідь офіційно визнаних Рамсарською конвенцією, як такі що мають міжнародне значення загальною площею 802 604 га, захист та відновлення яких є запорукою збереження біорізноманіття, оскільки близько 40 % усіх відомих людству видів рослин та тварин оселяються саме у водно-болотних угіддях.

 На Львівщині до визнаних Рамсарською конвенцією угідь відноситься верхове болото «Надсяння», яке знаходиться в межах території регіонального ландшафтного парку «Надсянський» поблизу с. Боберка Самбірського району.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь