Важлива інформація для суб’єктів господарювання, які отримують дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

 Суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан зобов’язані отримувати дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, що передбачає Закон України «Про охорону атмосферного повітря».

 Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря можуть здійснюватись лише після отримання дозволу на викиди та не повинні перевищувати нормативів граничнодопустимих викидів зазначених в такому дозволі.

 Також суб’єкт господарювання у процесі своєї діяльності має чітко дотримуватись умов зазначених в дозволі, здійснювати заходи щодо скорочення викидів забруднюючих речовин та проводити контроль за дотриманням встановлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин якщо це передбачено.

 Для об’єктів другої та третьої групи видачу дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами здійснює департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Якщо ж об’єкт відноситься до першої групи, то такий дозвіл видаватиметься Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

 Процедура отримання дозволу визначена постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 № 302 (зі змінами) «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи».

 Водночас зазначаємо що на підставі виданих дозволів на викиди згідно вимог чинного природоохоронного законодавства суб’єкти господарювання зобов’язані сплачувати екологічний податок.

 При цьому інформуємо, що на період воєнного стану отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами можливе за декларативним принципом про що вказано у Постанові Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь