В Україні створять Єдиний реєстр стратегічної екологічної оцінки та запровадять відповідальність за порушення СЕО

Верховна Рада України схвалила у другому читанні урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки» № 5159.

Стратегічна екологічна оцінка сприяє сталому розвитку через просування питань довкілля в економічній та соціальний розвиток, а також інтеграцію цілей зеленої економіки, сталого споживання і виробництва у процесі прийняття стратегічних рішень.

На сьогодні, через відсутність відповідальності за недотримання законодавства у сфері СЕО, на жаль, відбувалося його системне порушення.

Ухвалений Верховною Радою законопроєкт вдосконалить процедуру стратегічної екологічної оцінки, підвищить її прозорість, а також запровадить відповідальність за її порушення.

Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України зазначає, що попри війну, Україна вже сьогодні готується до відбудови, яка на його переконання, має відбуватися лише «зеленим» шляхом, враховувати не лише можливий економічний зиск, а й екологічні наслідки в довгостроковій перспективі. Тож сьогодні важливо підготувати необхідне законодавче підґрунтя для такої відбудови, яка має бути дружньою до довкілля, а СЕО є одним з ключових інструментів забезпечення «зеленого» відновлення країни від наслідків війни з рф.

За словами Міністра, документ передбачає:

  •   створення Єдиного реєстру стратегічної екологічної оцінки. Це дозволить систематизувати та зробити доступною для громадськості інформацію щодо стратегічної екологічної оцінки документів державного планування;
  •   надання Держекоінспекції повноважень щодо контролю виконання вимог законодавства;
  •   встановлення відповідальності за порушення у сфері СЕО. Зокрема, йдеться про відповідальність за нездійснення СЕО, порушення порядку проведення процедури, неврахування її результатів тощо.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь