6 листопада – Міжнародний день попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів

Генеральна Асамблея ООН у 2001 році оголосила 6 листопада Міжнародним днем попередження експлуатації навколишнього середовища під час війни та військових конфліктів. Приймаючи це рішення, враховано, що шкода, яка наноситься навколишньому середовищу відчувається на стані екосистем і природних ресурсів і часто виходить за межі національних території та період життя одного покоління.

Для порятунку Планети Україна зробила значний внесок – віддала свій третій за потужністю ядерний арсенал в обмін на гарантії безпеки. Однак, стала жертвою російської агресії, зазнаючи катастрофічних, у тому числі екологічних, втрат.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російськими військами вже завдано і надалі завдається шкода системам водопостачання, водовідведення та комунікаціям виробництв та інших об’єктів.

За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від початку війни вже зафіксовано понад 2 200 злочинів проти довкілля. Шкода довкіллю вже перевищила 1 373 млрд гривень, або понад 37,4 млрд євро. З них найбільше страждає повітря від горіння нафтопродуктів та лісових пожеж. 927 млрд гривень – такою є матеріальна шкода від забруднення повітря.

Також у Міндовкілля нагадують, що саме зараз настав час нагадати всім про те, що означає дбати про природу, адже природного потенціалу нашої планети не побільшає від того, що якась імперія вирішить загарбати чужі землі, а кожна людина має знати й усвідомлювати: імперські амбіції руйнують не лише держави і не лише вбивають людей – вони руйнують все, що є навколо нас на кожному квадратному метрі земної поверхні.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь