Наслідки бойових дій вбивають природу

Повномасштабне вторгнення росії до України з 24 лютого вже завдало та продовжує завдавати шкоди дикій природі.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, з використанням важкого наземного озброєння, у тому числі далекобійної артилерії, ракет та військової авіації, яке вже завдало значних жертв серед мирних мешканців та пошкодження природного середовища країни.

Птахи, як і люди гинуть внаслідок бойових дій, покидають свої оселища та гнізда, мігрують та втрачають потомство.

Військові дії на птахів можуть впливати безпосередньо та опосередковано, зокрема, до чинників прямої дії належать звуки вибухів, вибухова хвиля або уламки, за інформацією орнітолога Олександра Пономаренка, особливо це стосується маленьких горобцеподібних пернатих (ластівки, синиці, шпаки, вівсянки тощо), вага яких в середньому складає 17-20 грамів.

Пожежі у лісі, сухостої чи очереті належать до чинників непрямої дії, які нищать місця гніздування птахів. Також однією з причин через яку птахи можуть покинути місця гніздувань є забруднення земель через розлив нафти, інших масел, через влучання у електростанції та нафтобази, що робить землю непридатною для проживання.

Зменшення кількості птахів на українських територіях не мине безслідно, адже це важливі елементи природних екосистем. В природі між птахами й рослинами з одного боку, та між птахами й іншими тваринами, з іншого, існують складні взаємозв’язки. Хижі птахи контролюють чисельність гризунів та плазунів, які можуть бути переносниками хвороб. Птахи надважливі для здоров’я лісу, оскільки є одними з «санітарів» і завдяки ним регулюється кількість комах-шкідників, які негативно впливають на лісові комплекси. А ще пернаті запилюють рослини і розповсюджують насіння.

За даними науковців Інституту екології Карпат НАН України орнітофауна Львівщини налічує близько 330 виявлених видів, а скільки їх залишиться по війні, сьогодні ніхто прогнозувати не береться.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь