Важливо. Як визначатимуть розмір шкоди та збитків, які завдані землям внаслідок воєнних дій?

Збройна агресія росії проти України завдає шкоди не тільки здоров’ю населення, а й природним ресурсам країни.  Майже за 8 місяців війни велика частка земель, зокрема сільськогосподарського призначення, через ракетні обстріли й проведення бойових дій отримали суттєві пошкодження, а якість ґрунтів значно погіршилася.

Відтак, Урядом визначено два напрями, які стосуються втрат земельних ресурсів України:

  • втрати земельного фонду, а також пов’язану з ними упущену вигоду;
  • шкода, завдана земельним ресурсам, що  зумовлена забрудненням і засміченням земельних ресурсів.

 Зазначимо, що визначення розміру шкоди та збитків здійснюється відповідно до розроблених методик:

  • методика визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій і збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану (Наказ Міндовкілля від 04.04.2022 № 167);
  • методика визначення шкоди та збитків, завданих земельному фонду України внаслідок збройної агресії Російської Федерації (Наказ Мінагрополітики України від 18.05.2022 № 295).

 

Як встановлюватимуть факти завданої шкоди, зумовленої забрудненням та засміченням земельних ресурсів?

Факти забруднення ґрунтів чи засмічення земель і їх масштаби, розрахунок розміру шкоди визначають уповноважені посадові особи Державної екологічної інспекції у співпраці з підприємствами й організаціями суміжного профілю.

У разі виявлення фактів забруднення чи засмічення на своїх земельних ділянках землевласники мають якнайшвидше повідомити про це Держекоінспекцію для проведення відповідного огляду. Або ж самостійно відібрати зразки ґрунту і передати їх екоінспекції. Таким чином землекористувачі уникнуть покладання відповідальності за завдану шкоду на них самих.

Складені матеріали інспектор Держекоінспекції передаватиме органам державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронним органам, які будуть узагальнювати зібрані матеріали для майбутніх міжнародних судових спорів.

 

Як встановлюватимуть факти завданої шкоди власникам землі та землекористувачам на рекультивацію земель? 

Витрати власників землі та землекористувачів на рекультивацію земель визначаються на підставі кошторисної вартості запроєктованих робіт відповідних реалізованих робочих проєктів землеустрою щодо рекультивації порушених земель, які розроблені у відповідності до Правил розроблення робочих проектів землеустрою, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2022 № 86.

Власники землі та землекористувачі, підприємства, установи та організації, земельним ділянкам яких були завдані шкода та збитки внаслідок збройної агресії росії, інформують обласні державні адміністрації (на період воєнного стану – військові адміністрації) про розмір завданої шкоди та збитків після їх визначення згідно розроблених робочих проєктів землеустрою.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь