Відбулося позачергове онлайн-засідання Басейнової ради Дністра

28 вересня т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Оксана Війтик взяла участь у позачерговому онлайн-засіданні Басейнової ради Дністра, під час якого обговорили ряд актуальних питань, пов’язаних з прийняттям розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2022 року №714-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства».

Члени Басейнової ради Дністра наголосили на важливості збереження водогосподарської структури при виконанні державних цільових програм з питань водного господарства, гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів та здійсненні заходів, пов’язаних із запобіганням шкідливій дії вод і ліквідацією її наслідків, включаючи протипаводковий захист сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, особливо в умовах воєнного стану.

Саме завдяки злагодженій фаховій роботі басейнових управлінь, регіональних офісів з управління водними ресурсами та інших структурних підрозділів вдавалося стабілізувати ситуацію на водогосподарських об’єктах, розташованих в басейні р. Дністер, не допустити значних руйнувань, затоплень населених пунктів, с/г угідь, інженерних комунікацій, тим самим зберегти життя людей, майно, зекономити значні державні кошти.

«Передача цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій відповідно до вказаного розпорядження може призвести до неможливості здійснення робіт протипаводкового захисту та виникнення непередбачуваних надзвичайних ситуацій. Тому, якщо меліоративні системи доцільно перевести до сфери управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, то протипаводкові повинні залишитися на балансі Басейнових управлінь» – зазначила Оксана Війтик.

За результатами засідання Басейнова рада Дністра вирішила звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України з проханням призупинити дію розпорядження № 714-р, яке може мати негативний вплив на національну безпеку, і потребує ухвалення лише після широкого обговорення з усіма зацікавленими сторонами, а також експертної оцінки щодо наявних ризиків та можливих наслідків реалізації зазначеного розпорядження.

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь