За підпали опалого листя та стерні в Україні посилять кримінальну відповідальність. У першому читанні схвалено закопроєкт

На засіданні 27 липня 2022 року Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроєкт № 7212-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, зокрема в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Документом внесуться зміни до Кримінального Кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Відтак, в умовах воєнного чи надзвичайного стану законопроєктом передбачається посилення відповідальності за умисне знищення або пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків та опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Правопорушникам загрожуватиме позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

У мирний час за ці ж самі дії строк обмеження чи позбавлення волі становитиме від 2 до 5 років. За відповідну шкоду, завдану на територіях природно-заповідного фонду, – передбачать позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Також до Кримінального кодексу України новою статтею 2451, внесуть доповнення, яким передбачатиметься відповідальність за знищення або пошкодження лісу та інших лісових насаджень внаслідок порушення правил пожежної безпеки, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Покарання передбачать у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3 років.

Вчинення правопорушень в умовах воєнного або надзвичайного стану, або якщо вони призвели до загибелі людини, масової загибелі тварин чи виникнення інших особливо тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Звертаємо увагу, що пожежі у природному середовищі є небезпечні для навколишнього середовища та людини зокрема, просимо неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки, не випалювати суху рослинність, її залишки та сміття!

Нагадуємо, спалювання сухостою – злочин проти природи, і карається законом, а станом на сьогодні суми штрафів наступні:

  • на громадян – від 3060 грн до 6120 грн
  • на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від 6120 грн до 12240 грн
  • на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн
0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь