Урядом визначено, як виконуватиметься Стратегія біобезпеки та біологічного захисту у 2022-2025 роках

План заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки затверджено Кабінетом Міністрів України.

Виконання стратегії спрямоване на усунення можливих біологічних загроз та запобіганню поширення генетично модифікованих рослин, тварин та інвазійних видів.

У Міндовкілля зазначають, що затверджений план заходів є важливою складовою національної безпеки України, а реалізація стратегії дозволить створити ефективну національну систему біологічної безпеки та біологічного захисту як населення, так і екосистем, адже інвазійні види здатні знищити та змінити цілі екосистеми, бо швидко пристосовуються до нових умов існування та витісняють природні види.

План затверджений Урядом впроваджуватиметься протягом 4 років та передбачає наступні заходи:

  • підвищення кваліфікації фахівців з питань біобезпеки та біозахисту;
  • створення системи інформування населення до удосконалення законодавства та визначення повноважень державних органів влади;
  • внесення змін у механізм здійснення контролю за поширенням інвазійних чужорідних видів у різних сферах господарської діяльності та мінімізації їх негативного впливу;
  • розроблення критеріїв віднесення видів рослинного і тваринного світу до інвазійних чужорідних видів;
  • затвердження переліку таких видів з урахуванням рівнів небезпеки, яку вони становлять;
  • проведення інвентаризації інвазійних чужорідних видів на місцевому, регіональному та загальнодержавному рівнях та формування відповідних баз даних тощо.

 

0 відгуків

Залишити відгук

Хочете приєднатися до обговорення?
Не соромтеся!

Залишити відповідь